En delad bild som visar två personer. Till vänster sitter Vladimir Putin vid ett bord i ett elegant rum med en mikrofon och ser ut att delta i ett möte. Till höger står Bert Sundström framför en mörk bakgrund.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Putin försöker hitta bundsförvanter för att förhindra ländernas strävan mot EU, säger utrikesreporter Bert Sundström. Foto: AP/SVT

Här är tre länder Vladimir Putin vill styra i rysk riktning

Uppdaterad
Publicerad

Tre länder som tidigare var en del av Sovjetunionen har hamnat i Putins sikte. Nu vill han styra Armenien, Moldavien och Georgien i rysk riktning.

Näst på tur är det georgiska parlamentsvalet – där regeringspartiet vill närma sig Ryssland och oppositionen stärka banden med Europa.

Helgens parlamentsval i Georgien beskrivs som ett ödesval – ska landet närma sig väst eller stärka banden till Ryssland?

Landets tidigare premiärminister och grundare av regeringspartiet, Bidzina Ivanisjvili, är en varm allierad till Ryssland, enligt Bert Sundström, utrikesreporter på SVT.

– Målet är uppenbarligen att återinföra Georgien in i den ryska intressesfären, säger han.

En ryssvänlig lag diskuterades i Georgien så sent som i somras.

Ja till EU i Moldavien

Frågan är högaktuell även för länderna Armenien och Moldavien. Moldavien har nyss röstat ja till EU och Armenien har gått med i den Internationella brottmålsdomstolen, vilket kan innebära att Putin skulle gripas om han åkte till landet.

De tidigare Sovjetländernas strävan att närma sig EU och Europa uppfattar Vladimir Putin som ett hot mot Ryssland.

– Han vill försöka förhala eller förhindra den strävan att närma sig EU i de här länderna, säger Bert Sundström.

Hör Bert Sundström berätta mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.