Ryssland anklagas för att ha försökt påverka folkomröstningen i Moldavien, som handlade om att skriva in landets strävan efter EU-medlemskap i grundlagen.
När i princip samtliga lagda röster räknats hade EU-förespråkarna fått 50,4 procent. Det innebar ett minimalt övertag med 13 000 röster.
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen skickade lyckönskningar på måndagen:
”Gratulationer till Moldaviens folk och till dig (Sandu). Ni har gjort det igen.”
Genom omröstningen har Moldavien tagit sig förbi ett stort hinder på vägen mot att bli EU-medlem.
Uppgifter om köpta röster
Men länge såg det ut som att nej-sidan oväntat kunde vinna.
Presidenten kommenterade under söndagen nej-sidans oväntat starka resultat som en konsekvens av att demokratin och friheten ”utsatts för ett angrepp av aldrig tidigare skådad omfattning”.
Ryska påverkansoperationer har, enligt Sandu, pågått i flera månader.
Även EU-kommissionens ordförande hävdade rysk inblandning i ett inlägg på X:
”Moldavien har visat sitt oberoende, sin styrka och att landet vill ha en europeisk framtid, trots Rysslands hybridtaktik.”
Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE), som har valobservatörer på plats, sade i en första rapport att valet genomförts på ett korrekt sätt, trots ”allvarliga försök att underminera valets integritet”.
Ryssland förnekar inblandning
Misstankarna rör en enorm påverkanskampanj, där röster från hundratusentals människor kan ha köpts av proryska grupper. I veckan greps även över 100 moldavier som ska ha tränats i Moskva för att skapa ordningsstörningar runt röstningen.
Moldaviens EU-vänliga president Maia Sandu menar att kriminella samarbetar med utländska krafter. 300 000 röster kan ha varit köpta, hävdar hon.
– De har attackerat vårt land med tiotals miljoner euro, lögner och propaganda för att hålla vår nation fångad i osäkerhet, säger hon på en pressträff.
Ryssland har förnekat inblandning i valet och kräver bevis för anklagelserna. Vidare hävdar Kremls talesperson Dmitrij Peskov, utan att presentera några bevis, att man upptäckt ”avvikelser” i rösträkningen.
EU-vänliga Sandu var drivande bakom beslutet att Moldavien sökte medlemskap i EU 2022, efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina.