President Maia Sandu på presskonferensen. Foto: Christoffer Wendick/SVT

Moldaviens president: ”Kriminella” har försökt köpa 300 000 röster

Uppdaterad
Publicerad

På en presskonferens säger Moldaviens president Maia Sandu att det finns bevis för att ”kriminella” försökt köpa 300 000 röster i söndagens båda val.

Hon säger att de kriminella samarbetar med utländska krafter.

– De har attackerat vårt land med tiotals miljoner euro, lögner och propaganda för att hålla vår nation fångad i osäkerhet, säger hon.

Valen i Moldavien handlar om att skriva in en strävan om ett EU-medlemskap i grundlagen och ett presidentval.

Så ser rösträkningen ut

Det ser i nuläget ut som ett nej till att skriva in det i grundlagen, men endast några få procentenheter skiljer.

– Det ser ut som att utlandsrösterna kan avgöra och först under måndagsmorgonen kan det klarna, säger SVT:s Europakorrespondent Christoffer Wendick.

Med närmare 90 procent av rösterna räknade har Sandu stöd av 38 procent av väljarna. Den pro-ryska kandidaten Aleksandr Stoianoglo har under 29 procents stöd.

Båda valen sker under starka ryska försök att påverka utgången. Vita huset, EU och moldaviska myndigheter har pekat på att Moskva försöker påverka valen och styra bort landet från EU och väst.

Kom inte med några nya bevis

Maia Sandu säger under presskonferensen att hon avvaktar det slutgiltiga valresultatet.

– Vi kommer inte sluta att försvara demokratin. Vi kommer med ett kraftfullt svar, säger hon.

SVT:s Europakorrespondent Christoffer Wendick befinner sig på presskonferensen:

– Maia Sandu verkade upprörd och gick till angrepp mot en stor del av moldaviska folket som röstat nej till EU med anklagelser att de är korrupta, köpta av Ryssland. Siffran över dem som misstänks ha låtit sig köpas har enligt henne stigit till 300 000. Men några nya bevis ger hon inte, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.