I söndags rapporterade flera internationella medier att USA:s president Joe Biden har gett Ukraina grönt ljus att utföra begränsade attacker mot mål i Ryssland med amerikanska långdistansvapen.
Ukraina har länge efterfrågat ett godkännande att använda vapnen. Det som tillslut fick Joe Biden att säga ja uppges ha varit Nordkoreas militära stöd till Ryssland.
”Robotarna kommer att tala för sig själva” sa Zelenskyj efter medieuppgifterna och på tisdagen kan robotarna för första gången ha talat.
Ryssland sägs emot
Under lunchtid uppgav Ryssland att Ukraina anfallit en militäranläggning i ryska Bryansk med sex amerikanska Atacms. Fem av robotarna sköts ner och den sista skadades, hävdade man. Fragment från den skadade roboten orsakade sedan en brand men inga skador, enligt ryska försvarsdepartementet.
En ukrainsk försvarskälla uppgav för RBC-Ukraina att militäranläggningen i Bryansk förstördes av långdistansvapnen. Och den ryska berättelsen motsägs ytterligare av en amerikansk tjänsteman.
Tjänstemannen bekräftar för Reuters att långdistansrobotarna var av modellen ”Atacms”. Källan säger även att det avfyrades åtta robotar, inte sex, och att Ryssland endast lyckades skjuta ner två av dem. Målet var enligt källan en ammunitionsdepå i Bryansk.
Vad är Atacms?
Vapensystemet Atacms, som Ukraina sedan tidigare fått av USA, har en räckvidd på hela 70 mil. USA:s godkännande innebär alltså i praktiken att Ukraina nu kan slå mot hundratals mål långt bakom fiendens linjer.
Vad är och hur fungerar Atacms? I videon ovan förklarar SVT:s reporter Niklas Sobieski.