En person i en mörk blazer står framför Vita huset, som är belyst i bakgrunden, under natten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nordkoreanska trupper avgjorde beslutet, enligt SVT:s Fouad Youcefi. Foto: SVT.

”Helomvändning från USA – skälet är tydligt”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Att USA nu låter Ukraina använda långdistansrobotarna ATACMS mot mål inne i Ryssland är ingen liten sak – om det stämmer.

Det är en helomvändning från USA som tidigare sagt att långdistansvapen mot mål i Ryssland riskerar leda till en eskalering av kriget.

Fouad Youcefi

USA-korrespondent

En underrättelserapport varnade exempelvis för att ukrainska attacker inne i Ryssland med amerikanska långdistansvapen kunde leda till ryska attacker eller sabotage mot europeiska eller amerikanska militärbaser.

Nu uppges USA dock göra en annan kalkyl, och skälet är tydligt. USA ser det som att kriget precis har eskalerat i och med att nordkoreanska soldater nu strider för Ryssland i Kurskområdet. Omkring 10 000 nordkoreaner bedöms befinna sig där, tillsammans med ytterligare 40 000 ryska soldater för att försöka återerövra Kurskområdet efter Ukrainas överraskande inbrytning där tidigare i år.

Kriget i Ukraina

”Varning till Kim Jong Un”

Men det finns uppgifter om att Nordkorea kan vara villigt att skicka uppemot 100 000 soldater till Ryssland. Det vill USA nu förhindra och ett sätt är att visa att man är beredd att eskalera. På så sätt kan långdistansvapnen vara lika mycket en varning till Kim Jong Un som ett stöd till Volodymyr Zelenskyj.

De flesta experter är överens om att vapnen inte lär förändra krigets utveckling på särskilt dramatiskt sätt. Dels för att USA:s helomvändning kommer för sent, dels för att det kanske slutar gälla om två månader, när Donald Trump tar över presidentämbetet från Biden. Trump vill begränsa fortsatt stöd till Ukraina från USA, och har lovat få till ett slut på kriget inom 24 timmar.

”Trump har varit knäpptyst”

Rimligtvis stämde Joe Biden av frågan om långdistansvapen med Trump när de båda möttes i Vita huset i onsdags, och Trump har varit knäpptyst sedan uppgifterna kom.

Men från republikanskt håll hördes inatt flera olika budskap, några som anser att Ukraina borde ha fått den här möjligheten långt tidigare – andra som anser att USA omedelbart ska sluta stötta Ukraina med amerikanska vapen.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet