Brasilen har drabbats hårt av coronaviruset och landet befinner sig just nu i en tredje våg. Foto: SVT/TT

ANALYS: Bolsonaro har svängt helt – gör nu allt för kinesiska vaccin

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Omslaget på en brasilianskt dagstidning pryddes under tisdagen av rubriken: ”En pandemi, fyra ministrar, 279 000 döda”. En tydlig påminnelse om att Brasilien fått betala ett mycket högt pris för coronaviruset – i förlorade människoliv och politiskt kaos.

Tigran Feiler

Korrespondent, Latinamerika

Under tisdagen slogs sedan ett nytt rekord i coronarelaterade dödsfall med 2798 avlidna på 24 timmar. Brasilien är nu globalt epicentrum för pandemin och en ny mutation från staden Manaus i Amazonas har satt den brasilianska sjukvården under oerhört stort tryck med överbelastade intensivvårdsavdelningar i många av jättelandets delstater.

Ökat missnöje med Bolsonaro

Samtidigt växer missnöjet med president Jair Bolsonaros agerande. Enligt en färsk opinionsundersökning anser 54 procent av brasilianarna att presidenten misskött hanteringen av coronapandemin. Bolsonaro har ända sedan covid-19 kom till Brasilien i mars 2020 tonat ner riskerna med viruset och motsatt sig alla initiativ till kraftfulla åtgärder för att bromsa smittspridningen.

Under andra halvan av 2020 växte stödet för Bolsonaro. Pandemins värsta period tycktes vara över och presidentens linje att motsätta sig åtgärder som skadar ekonomin togs emot positivt av många fattiga brasilianer som saknar möjlighet att isolera sig och jobba hemifrån. Samtidigt rullade regeringen ut ett ambitiöst stödprogram med kontantutbetalningar till utsatta familjer.

Fjärde hälsoministern på ett år

Men sedan kom 2021 och en kraftfull andravåg som gjorde läget i landet värre än någonsin. Bolsonaro började använda munskydd offentligt och förändrade sin retorik något. Och nu ersätter presidenten den militär som agerat hälsominister sedan maj månad efter att två ministrar lämnat regeringen på kort tid på grund av bråk med Bolsonaro om val av coronastrategi.

Militären Pazuello som nu tvingats avgå är under utredning av högsta domstolen för att ha nonchalerat hälsoläget i Manaus som drabbades mycket hårt av den nya mutation under början av året och där brist på syrgas på stadens sjukhus ledde till att många patienter som i vanliga fall hade kunnat räddas fick sätta livet till.

Samma dödstal som Sverige

Om man tittar på dödstal i förhållande till befolkning så sticker Brasilien inte ut. Landets officiella dödstal ligger på nästan exakt samma nivå som Sverige, även om jämförelsen haltar och Brasilien troligen har en betydande underrapportering av dödsfall. Men Brasiliens dödstal är även i linje med mer jämförbara latinamerikanska länder.

Varför väcker då situationen i Brasilien så starka känslor? Dels handlar det om storleken  Brasilien är världens femte största land och en negativ utveckling där kan ge stora ringar på vattnet vilket inte minst mutationen från Amazonas visar.

Samtidigt hade inte Brasilien behövt befinna sig i den här utsatta situationen. Landet har ett med latinamerikanska mått mätt avancerat offentligt sjukvårdssystem och dokumenterat goda erfarenheter av att hantera svåra utmaningar på hälsoområdet som HIV och Zika. Att dödstalen  skjuter i höjden och vaccineringen går trögt  trots att landet varit en betydande testplats för vacciner och borde stå långt fram i kön  ses därför av många som ett bevis för regeringens misslyckande.

Gör allt för kinesiska vaccin

Bolsonaro måste nu få kontroll över situationen  det är en fråga om politisk överlevnad. Presidentvalet är bara ett drygt år bort och ärkerivalen och expresidenten Lula da Silva fick nyligen tillbaka sina politiska rättigheter och kan ställa upp mot Bolsonaro. Oppositionen får på så sätt en tydlig ledargestalt som kommer pressa regeringen hårt.

Den sittande regeringens tilltagande desperation syns på den internationella arenan där Brasilien svängt i frågan om 5G och låter kinesiska Huawei delta i en av världens största upphandlingar i hopp om att den vägen komma åt kinesiska coronavaccin. Det svänger snabbt i världspolitiken och Bolsonaro som kom till makten med antikinesisk retorik och tydligt ställde sig på Trumps sida i handelskriget med Kina verkar nu vara beredd att göra nästan vad som helst för en god relation med Peking. 

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.