Foto: Murad Sezer / Reuters / TT

Analys: Därför är EU den perfekta slagpåsen för Erdogan

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Erdogans hätska utspel mot Europa har haglat under valkampanjen inför folkomröstningen om utökad presidentmakt. Europeiska ledare och regeringar kallas för nazister och fascister efter att turkiska politiker stoppats att bedriva valkampanj i Tyskland och Holland. En företrädare för det turkiska regeringspartiet kallar folkomröstning en ”hämnd mot europeiska korsfarare”.

Tomas Thorén

Korrespondent, Turkiet

– Turkiet ska se över relationen till EU efter folkomröstningen, sa president Erdogan under av en av valspurtens sista utspel. Krisen mellan Turkiet och EU är allvarlig, men de turkiska politikernas utspel ska nog ändå främst ses som valpropaganda för hemmapubliken. För samtidigt som Europa häpnar över den grova retoriken ser uppslutningen för Erdogan ut att stärkas på hemmaplan.

– Eftersom fascisterna i Europa vill att vi ska rösta emot Erdogans förslag så kommer jag att rösta för. Det säger Murat, en ung servitör på ett café i en turkisk småstad, som har blivit så uppeldad av det uppskruvade tonläget att han bytt sida i folkomröstningen om utökad presidentmakt.

Känslig balansgång

Opinionsundersökningar tyder på att president Erdogan är hårt pressad inför folkomröstningen. 

Regerande AK-partiet och ultranationalistiska MHP förespråkar ett ja i omröstningen. Deras väljarbas utgör mer än 60 procent av befolkningen, men problemet är att en stor del av väljarna inte röstar med partilinjen.

LÄS MER: Därför ska du bry dig om turkiska folkomröstningen

För att få med sig en majoritet av väljarna behöver Erdogan stöd både från turkiska nationalister och konservativa kurder, en svår balansgång där utspel som locker den ena gruppen riskerar att skrämma bort den andra.

EU – den yttre fienden

I EU hittar därför Erdogan den perfekta yttre fienden som alla kan förenas i att bespotta. Frågan väcker starka känslor, inte bara hos Erdogans supportrar. I Turkiet bär nästan alla en övertygelse pm att EU behandlar Turkiet orättvist och bedöms med dubbla måttstockar.

LÄS MER:

För några år sedan var det många i Turkiet som var hoppfulla om förhandlingarna om ett turkiskt medlemskap i EU. Likaså fanns det från EU:s sida en entusiasm för demokratiska reformer under Erdogans första år vid makten. 

De förhoppningarna har sedan länge grusats och blir det ett ja i folkomröstningen har Erdogan signalerat att Turkiet kan komma att återinföra dödsstraffet, villket skulle innebära dödsstöten för de strandade EU-förhandlingarna.

Lyckokast?

Det kan visa sig att bli ett lyckokast för Erdogan att gå i hård polemik med EU. På turkiska tv-kanaler visas gång på gång bilderna av holländska polishundar som går till attack mot turkiska demonstrationer i Holland när turkiska ministrar stoppades att bedriva kampanj, samtidigt som demonstrationer med PKK-flaggor tilläts föra kampanj för ett nej i Tyskland.

TV: Så vill Erdogan stärka sin makt

Får man tro det turkiska regeringspartiet själva vann de minst två procentenheters stöd av fientligheterna med EU. I en folkomröstning med jämna marginaler kan det utgöra skillnaden från ett nej till ett ja.

LÄS MER: Splittrad bild på gatorna – sex turkar om folkomröstningen

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.