Foto: Susan Walsh/SHAWN THEW/AP/TT

Analys: ”Demokraternas plan handlar om mer än Trumps sista dagar”

Publicerad
Analys ·

Donald Trump blir allt mer isolerad i Vita huset. Ministrar och medarbetare har slutat, ledande republikaner har tagit sin hand ifrån honom och flera av hans viktigaste kommunikationsmedel har tillfälligt (Facebook) eller permanent (Twitter) tagits ifrån honom.

Men även om Donald Trump inte längre är betrodd med att kunna hantera ett Twitterkonto har han fortfarande tillgång till USA:s kärnvapenkoder.

Fouad Youcefi

USA-korrespondent

Det är den stora makt som president Trump fortfarande åtnjuter som Demokraterna hänvisar till när de nu vill gå fram med en ny riksrättsprocess mot presidenten, med hänvisning till att de är oroliga för vad presidenten ska hitta på. Redan på måndag ska de presentera åtalspunkterna som bland annat förväntas bli ”uppmuntran till uppror”.

Riksrätt fungerar ungefär som en brottsutredning, där representanthuset är åklagare som bestämmer om man ska åtala presidenten, och senaten är domstolen som sedan friar eller fäller.

Kongressen i USA stormad

Den avgående talmannen i senaten Mitch McConnell har dock i ett internt meddelande till kollegor uppgett att senaten inte kommer att kunna återsamlas för en eventuell riksrätt förrän efter presidentinstallationen den 20 januari.

Så, varför fortsätter Demokraterna att pressa på? För att det finns ett annat mycket gott skäl till för dem att få president Trump fälld i en riksrätt. Det diskvalificerar honom från att någonsin ställa upp i ett nytt presidentval igen. Trump har tydligt flörtat med tanken om att ställa upp på nytt i valet 2024 i samtal med sina medarbetare.

Bara en har lyckats tidigare

Genom den amerikanska historien är det bara en person som lyckats bli president i två mandatperioder som inte varit i följd, Grover Cleveland 1892. Att förhindra Donald Trump från att kampanja de närmaste åren skulle vara en skänk från ovan för Demokraterna som vet hur skicklig Trump varit på just det.

En Donald Trump som inte kan ställa upp för omval kan också te sig lockande för en del republikaner som själva är intresserade av att ställa upp i valet om fyra år. När nu Trumps grepp om det Republikanska partiet kraftigt försvagats efter attacken mot Capitolium, så finns det mer politiskt svängrum för många i partiet.

Skulle Trump ställas inför riksrätt så blir han den första presidenten i USA:s historia att göra det två gånger under samma mandatperiod. Det finns mycket goda skäl för Trump själv att undvika en fällning i en riksrätt.

Blir sannolikt åtalad av representanthuset

I lagen ”Former Presidents Act” från 1958 slås det fast att tidigare presidenter har rätt till en hel radda förmåner. En pension på nästan två miljoner kronor om året, sjukvårdsförsäkring och till och med anställda och arbetsytor. Dessutom har man rätt till fortsatt skydd från Secret Service så länge man önskar.

Men lagen har ett undantag. Alla förmåner dras in om man blir fälld i en riksrätt. Det skulle för Trump också innebära att han inte längre kan skicka fakturan till skattebetalarna när Secret Service bor på hans olika anläggningar runtom i världen, något som hittills kostat skattebetalarna och gett Trumpföretagen intäkter på nästan tio miljoner kronor.

Trump kommer sannolikt att bli åtalad av representanthuset, men i senaten krävs kvalificerad majoritet, det vill säga två tredjedelar av senaten, för att han ska fällas. För ett år sedan var det inte ens nära, eftersom republikanerna till stor del röstade för att fria presidenten. Men flera republikaner i senaten har nu sagt att de är redo att överväga om de ska fälla presidenten, något som alltså sannolikt kommer att avgöras först när Trump lämnat presidentposten.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Kongressen i USA stormad

Mer i ämnet