St Anthonys kyrka i staden Colombo i Sri Lanka efter explosionen 21 april 2019. Foto: Ishara S. Kodikara/AFP

Analys: ”Den sköra balansen mellan landets religiösa grupper kan skadas”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Ett stilla påskfirande förvandlades till ett blodbad på Sri Lanka. Söndagens attacker riskerar att skada den sköra balansen mellan landets olika religiösa grupper. Antagligen är just detta syftet, men vem som utförde dåden är fortfarande oklart.

Malin Mendel

Korrespondent, Indien

Sri Lanka har länge präglats av konflikten mellan buddhistiska singaleser och hinduiska tamiler. När jag besökte Jaffna i norr där de tamilska tigrarna drev sin kamp för självständighet, var det många civila tamiler som sa att de mest av allt ville ha fred. Men att de var oroliga för hur deras liv skulle bli i ett Sri Lanka dominerat av buddhister.

Sedan inbördeskriget tog slut har anklagelser riktats mot regeringen för att ha dödat civila tamiler och samexistensen är långt ifrån självklar. Men även om det finns ett tamilskt missnöje, är det svårt att se en anledning till varför de skulle ge sig på den kristna minoriteten.

Terrordåd i Sri Lanka 2019

Våld och trakasserier

Flera av bombdåden var riktade mot kyrkor, och enligt organisationen Open doors är kristna på Sri Lanka utsatta för både våld och trakasserier. En stor del av förföljelsen kommer från radikala buddhistiska grupper, som ibland får stöd av lokala tjänstemän.

Den ultranationalistiska gruppen Bodu Bala Senas (BBS) verkar för att Sri Lanka ska bli en buddhistisk nation. Förutom att gruppen attackerar kristna, förekommer det att buddhistiska munkar förhindrar gudstjänster. Dessutom händer det att kristna tvingas avsäga sig sin tro, speciellt de som konverterat från buddhismen ses som förrädare.

Spänningar mellan olika grupper

Även landets muslimska minoritet har fått känna på det buddhistiska våldet. Idén om fredliga munkar får sig en törn när de attackerar moskéer så till den grad att regeringen fick införa undantagstillstånd förra året.

Det är uppenbart att det inte saknas spänningar mellan olika grupper inom landet, men dådet kan även ha sjösatts utifrån.

En underrättelserapport har varnat för att den muslimska gruppen Thowheeth Jama’ath planerade självmordsattacker mot kyrkor. Dessutom finns nu återvändande IS-soldater som kan trassla till relationerna ytterligare.

Våldet fördöms men ökar

Den indiska premiärministern Narendra Modi är en av många ledare som i dag fördömer våldet. Indien är Sri Lankas närmsta granne och regionens stormakt, så att Modi tar kraftigt avstånd är tacksamt. Men han borde också rikta blicken mot vad som händer med kristna i hans egna land.

Sedan Modi kom till makten för fem år sedan har våld och förföljelser mot kristna ökat markant. Både Sri Lanka och Indien är mångreligiösa samhällen sedan mycket länge, men båda har fundamentalistiska grupper som strävar efter ett etniskt och religiöst homogent samhälle.

Denna strävan är inte realistisk, den enda möjliga vägen är samexistens.

Minoritet som enande kraft

Världens ledare uppmanar också srilankeserna att stå enade. Just den kristna minoriteten ses av vissa som en enande kraft, eftersom den består av både tamiler och singaleser.

Det enda hoppfulla tecken jag sett hittills idag är att köerna ringlar långa i huvudstaden Colombo av människor som vill ge blod till de skadade. Speciellt som donatorerna verkade tillhöra alla möjliga olika religioner.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Terrordåd i Sri Lanka 2019

Mer i ämnet