En intensiv vecka stundar i London och Bryssel. Under måndagen ska EU:s ambassadörer träffas och diskutera avtalstexten. På tisdagen eller onsdagen ska medlemsländerna förhoppningsvis underteckna avtalet. Tidsbristen gör att EU-parlamentet inte hinner rösta före årsskiftet, det får vänta.
På onsdagen ska det brittiska parlamentet rösta om avtalet. Premiärminister Boris Johnson har uppmanat de hårdföra brexitörerna att godkänna det, och de första signalerna tyder på att de kommer att lyda honom. Även det största oppositionspartiet Labour väntas rösta ja.
Avtalet gör att britterna vid årsskiftet kan lämna den inre marknaden och tullunionen under ordnade former. Enligt dem med verklig insyn i processen hade alternativet varit en katastrof, värre än vad många förstått. Och när dammet lagt sig kommer relationen mellan EU och Storbritannien att halka nedåt på nyhetsagendan, sannolikt till mångas glädje. Men den kommer inte att försvinna. Nya ”minibrexit-förhandlingar” kommer att ske under åratal framöver.
Årliga förhandlingar väntar
Ta till exempel fisket. Enligt avtalet överförs 25 procent av EU:s fiskerättigheter i brittiska vatten till Storbritannien under en övergångsperiod på fem och ett halvt år. Därefter väntar årliga förhandlingar om kvoterna.
Också när det gäller rättvisa konkurrensvillkor, ”level playing field” på diplomatspråk, väntar framtida strider. Britterna måste besluta hur stor hänsyn som ska tas till EU:s regelverk och riskera strafftullar om det blir för stora avvikelser. Upplagt för bråk alltså, både internt bland britterna och med den viktiga samarbetspartnern EU.
En ny relation mellan EU och Storbritannien ska ersätta den gamla. Ingen vet exakt hur det kommer att bli när den mödosamt framförhandlade avtalstexten ska omsättas till verklighet. Men att det blir ett friktionsfritt arbete är det nog få som tror.