Foto: TT

Analys: En testballong – men svårare stå utanför euron

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Det som nu läckt om eurons framtid är en testballong från EU-kommissionen. Men klart är att det nu blir tyngre för Sverige att stå utanför euro-valutan och trycket kommer att öka att Sverige ska ersätta kronan med euro.

Rolf Fredriksson

Utrikesreporter

Storbritannien var viktigt för Sverige och den svenska regeringen,  eftersom ett stort och viktigt EU-land också stod utanför euron, och tillsammans med britterna kunde svenska ministrar och diplomater kräva att få vara med i viktiga beslutsprocesser.

LÄS MER: EU-läcka: Sverige måste anta euron 2025

Med brexit och efter euro- och Greklandskriser så ökar nu diskussionerna, planeringen och trycket för att förändra och stärka samordning och samarbete mellan gruppen av euro-länder.

Macron driver på 

Nyvalde presidenten Emmanuel Macron i Frankrike driver på för att få med Tyskland på utökad samordning av euro-länderna och något slags gemensam budget för det man kallar framtidsinvesteringar och då också direkt skatter dirfekt till euro-budgeten. Här får Sverige se upp, för om ambitionerna från Macron med flera blir verklighet så skapas en hel del nya förutsättningar inom europeisk ekonomi.

Pressen ökar på Sverige

Samtidigt kommer frågan att ställas med större allvar om och när Sverige kommer att gå med fullt ut i valutaunionens ekonomiska samarbete och då också byta kronan mot euron och underställa svenska statsbudgeten gemensam kontroll. EU-kommissionen har alltid haft den ambition som redovisas i FAZ-artikeln härintill, men det nya här är att ett årtal för när alla EU-länder ska ha den gemensamma valutan ska ha nämnts enligt tidningens uppgifter.

Sverige uppfyller kraven – nästan

Sverige uppfyller de ekonomiska kraven, vårt budgetunderskott och vår statsskuld är låg. Formellt är vi enligt EU:s fördrag skyldiga att införa euron när kriterierna är uppfylla. Den lilla formella ursäkten hittills har varit att kronans växelkurs inte är tillräckligt stabil utan har varierat. 

Politiskt omöjligt tvinga

Men efter svenskarnas nej i folkomröstningen 2003 sa alltid ansvariga EU-kommissionärer ”off-the-record” när frågan ställdes av oss reportar i Bryssel att det är omöjligt att tvinga ett land att byta valuta om det finns ett klart politiskt uttalat motstånd.  Det är möjligt att EU-kommissionens nya ”reflektionspapper” inte ändrar på detta, formellt driver EU-kommissionen att alla länder ska ha euro-valutan men i praktiken måste man ändå acceptera att alla inte är med.

Sverige inför nya frågor

Men i de många omprövningar som nu sker efter brexit och efter eurokrisen så kommer försöken att stärka eurosamarbetet, införa gemensam budget och kanske

gemensamma investeringsfonder att på nytt ställa frågor till oss svenskar – vad vill vi vara med i och vad vill vi stå utanför när det gäller euron och ekonomisk samordning i Europa?

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.