Personen står framför en utsikt över en stad med vattensyn och en kyrkspira. Himlen är klar och det finns flera byggnader i förgrunden samt båtar på vattnet i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Trots PKK:s terrordåd i Ankara tar Turkiet en oväntad vändning mot fred, säger SVT:s Turkietkorrespondent Tomas Thorén. Foto: SVT

Analys: Förvåning i Turkiet – fredsöppning efter PKK:s terrordåd i Ankara

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Efter terrordådet i Ankara, som kurdiska PKK tagit på sig, sker en mycket oväntad utveckling i Turkiet. I landet pratas det nu om fredssamtal med den terrorklassade organisationen.

Tomas Thorén

Korrespondent, Turkiet

En ultranationalistisk partiledare, allierad med president Erdogan, har öppnat för fredssamtal med terrorklassade PKK och skakat hand med pro-kurdiska politiker. Det föreslås att den fängslade PKK-ledaren Abdullah Öcalan ska få tala i turkiska parlamentet, om PKK lägger ner sina vapen. Kurdiska reaktionerna är positiva, och Öcalan har fått träffa en anhörig för första gången på 3,5 år.

Den här utvecklingen i spåren av terrordådet i veckan slår ner som en bomb i Turkiet – och alla frågar sig varför det sker just nu.

Hör Tomas Thoréns analys i klippet ovan

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.