Vi som bevakat tidigare valrörelser i Tyskland vet att översvämningskatastrofer har påverkat tyska val tidigare. Därför är politiker nu så snabba att visa sig på plats där vattenmassorna härjat.
I augusti 2002 drabbades de östra delarna av Tyskland, om än inte med lika omfattande och svåra översvämningar som nu. Men när Elbe svämmade över och förödde staden Grimma var den socialdemokratiske kanslern Gerhard Schröder snabb att besöka den drabbade staden. Han sågs på tv-bilder vada omkring i gummistövlar och tala med ortsbor, han gav tröst och lovade snabbt och obyråkratiskt stöd. Detta medan hans huvudmotståndare från Bayern, kristdemokraten Edmund Stoiber, dröjde med sitt besök.
Opinionsmätningarna visade på ökade sympatier för Gerhard Schröder tack vare agerandet under översvämningarna, och opinionssvängningen bidrog till att Gerhard Schröder fick en valframgång senare i september och Schröder kunde fortsätta att regera med sin röd-gröna koalition.
Tävlan om att synas
Nu ser vi hur dagens politiker tävlar om att vara på plats och att hitta de rätta orden för stöd och sympati för drabbade människor, räddningsarbetare, kommuner och regioner.
Socialdemokraternas kanslerskandidat Olaf Scholz, finansminister i dagens koalition, avbröt sin semester och tog sig med den socialdemokratiska delstatschefen Malu Dreyer i Rheinland-Pfalz redan på torsdagen till översvämmade områden. Som finansminister talade han om snabbt stöd till drabbade människor och orter.
Kanslerkandidat snabbt på plats
Kristdemokraterna CDU:s nya kandidat som förbundskansler, Armin Laschet, är regeringschef i den hårdast drabbade delstaten Nordrhein-Westfalen. Också han var snabbt på plats i de utsatta områdena, träffade räddningsarbetare och kunde som chef i Tysklands största delstat utlova snabb och praktisk hjälp till drabbade.
De Grönas kanslerkandidat Annalena Baerbock uttalade sig först endast på Twitter, men också hon avbröt sen sin semester för att besöka översvämningsdrabbade orter. Annalena Baerbock låg ett tag högt i opinionsmätningarna och hade en smekmånad med tyska medier, men sen utsattes hon för granskningar där det visat att hon inte redovisat sina inkomster enligt reglerna, förbättrat sin meritförteckning och inte redovisat citat korrekt i en bok. Översvämningarna kan bli en möjlighet för De Gröna att inför valet återigen få tala om riskerna med klimatförändringar, partiets hjärte- och huvudfråga.
Balansgång – får inte bli cyniskt
För politikerna betyder översvämningarna också en balansgång. De får inte framstå som cyniska maktspelare som utnyttjar människors olycka för att vinna politiska poäng. Men katastrofen och hur de tyska politikernas förmår hantera katastrofen kommer att bli en del av valrörelsen inför valet till den tyska förbundsdagen den 26 september