”Mötet mellan Afrika och Kina skapar friktion”

Publicerad

Att kineser är rasistiska mot afrikaner är en bild som förts fram på den afrikanska kontinenten under många år. I Kenyas huvudstad Nairobi, där fler och fler ”Chinatowns” byggs upp, uppfattar en del invånare att kineser ser ner på dem.

Det senaste årtiondet har antalet kineser ökat dramatiskt i Afrika. Enligt beräkningar lever det nu mellan 1 och 2 miljoner kineser på den afrikanska kontinenten.

I takt med att investeringarna har ökat har också närvaron blivit större. Generellt är människor i Afrika positiva till kinesiska projekt, särskilt infrastruktur, visar undersökningar. Men landets inflytande oroar många, inte minst på grund av de stora lånen som många afrikanska länder har tagit hos Kina.

Den ökade kinesiska närvaron skapar också friktion mellan människor och anklagelser om korruption, rasism och hänsynslöst utnyttjande av afrikansk arbetskraft återkommer. Antikinesiska strömningar finns över hela Afrika. Särskilt där kineser upplevs konkurrera med lokalbefolkningen.

– Vi är praktiskt taget slavar till kineserna, sa den kamerunske arbetaren Koumbo Seme Leonard till Africanews nu i veckan.

Presidenten har lovat utvisa kineser

Många ser med misstänksamhet på det ökande antalet kineser. I Nairobi i Kenya är det många som inte vill ha det Chinatown som nu är på väg att växa upp. Och när SVT pratar med kenyaner i huvudstaden återkommer man till att man upplever kineser som rasistiska och slutna som grupp.

– Vi borde skaffa oss en ledare som Idi Amin och kasta ut dem. Men vi är skyldiga dem pengar, säger Jane Kamene till SVT.

Kenyas nye president William Ruto gick också till val bland annat med löften om att utvisa kineser som konkurrerar med kenyaner.

– Vi har nog med flygplan för att deportera dem, sa William Ruto, enligt nyhetsbyrån AFP.

Hör SVT:s korrespondent Johan Ripås snabbanalys av situationen i Kenya i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.