Foto: Oscar Brusén/ SVT

Analys: ”Världen står inför den värsta 'infodemin' någonsin”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

I spåren av coronavirusets sprids ytterligare ett virus över världen – av lögner och skuldbeläggande. Förutom människoliv så hotar coronautbrottet att skörda ännu ett offer, tilliten och samarbetsförmågan mellan världens länder. Kina, EU, USA , Ungern och Brasilien har skruvat upp tonläget där politiska ledare slungar ut anklagelser.

Erika Bjerström

Klimatkorrespondent

”Ni leker med människors liv!”

I går röt EU-kommissionens utrikespolitiska Peter Steno talesman ifrån på den dagliga presskonferensen i Bryssel. ”Desinformation och rena lögner sprids om covid-19, mestadels, men inte enbart, från pro-ryska källor nära Kremlin” sa han.

Coronapandemin

Det är EU:s utrikestjänst EEAS som i en rapport anklagar ryska medier för att medvetet sprida falska nyheter om coronaviruset för att skapa panik i EU. Målet är att skapa förvirring och tvivel och fördjupa hälsokrisen ”i linje med Kremls bredare strategi att försöka omstörta samhällen i Europa”. Bland annat rapporterade den ryska nyhetssajten Sputnik den 11 februari att smittan används av britterna för att ta kontroll över Kinas industri.

Ryssland har avfärdat kritiken som ett uttryck för ”anti-rysk besatthet”.

”Infodemi”

WHO, Världshälsoorganisationen varnade redan i februari för att en pandemi riskerar att följas av den värsta ”infodemi” som världen skådat. Uttrycket myntades 2003 av den amerikanske statsvetaren David Rothkopf och är sammansatt av orden information och epidemi. Han pekade på hur ”några fakta, blandad med rädsla, spekulationer, rykten, förstärkta och blixtsnabbt förmedlade via modern informationsteknik, påverkar länders ekonomier, internationell politik och även säkerhet som inte alls står i proportion till grundfakta”. Han verkar bli sannspådd.

Den röda tråden

Det var innan nationalismen gjorde sitt segertåg över världen och ytterligare förstärkte misstänksamhet länder emellan. Nu löper också anklagelser om rasism som en råd tråd genom ledares upphetsade uttalanden. I en uppmärksammad radiointervju i början av veckan sa Ungerns nationalistiske ledare Victor Orban att viruset kommit med utländska studenter samt iranska turister och att det var därför som Ungern beslutat att stänga sina universitet och gränser.

Zhao Lijan, en talesperson för Kinas regering, har anklagat USA för att ha startat smittspridningen i Kina . Det skulle ha skett när 700 amerikanska soldater besökte Wuhan.” Det var kanske amerikanska armén som kom med smittan till Wuhan. ”Var transparent! USA är skyldig oss en förklaring” skrev han på Twitter.

Misstroendet ökar

President Donald Trump har bidragit till det uppskruvade tonläget. Han  har vid upprepade gånger betonat ”det främmande viruset” corona, bland annat i sitt tal till nationen från ovala rummet den 11:e mars.  Han får kritik av demokraterna för att i onödan betona att viruset ska ha utländsk källa. När han fått kritik för att det saknas medicinskt utrustning att testa eventuellt smittade har han försökt skifta fokus och lägga skulden på president Obama. ”Nej, jag tar inget ansvar alls,  för vi ärvde en rad omständigheter ... som inte på nåt sätt var anpassade för den här sortens händelse”, svarade Donald Trump på en presskonferens nyligen.

Priset kan bli högt. Att skuldbelägga andra är att inte ta ansvar för sina handlingar. Det undergräver ytterligare medborgarnas förtroende för sina folkvalda i en tid då många känner rädsla.

EU står redan inför ett totalt misslyckande med att försöka få sina 28 medlemsländer att agera unisont i ljuset av pandemin. Medlemsländerna gör helt olika riskbedömningar och handlingsplaner.  Misstroendet mellan Kina och USA djupnar för var dag som går, likaså mellan EU och Ryssland.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Coronapandemin

Mer i ämnet