Analytiker tror inte på storkonflikt i Mellanöstern

Publicerad

USA och Storbritannien har de senaste dagarna attackerat flera mål i Syrien, Irak och Jemen. Men analytikerna tror ändå inte konflikten i Mellanöstern ska eskalera.

– Varken Iran eller USA vill ha en eskalation men man ligger ju hela tiden på gränsen, säger Katarina Engberg, säkerhetspolitisk analytiker.

Risk för storkonflikt i Mellanöstern? Experterna svarar

I fredags attackerade USA 85 mål på sju platser i Syrien och Irak. Attacken var ett svar på drönarattacken mot en amerikansk militärbas den 28 januari i Jordanien, nära gränsen till Syrien.

På lördagskvällen fortsatte attackerna och amerikansk och brittisk militär slog till mot 36 mål på 13 platser i Jemen mot den islamistiska huthirörelsen som den senaste tiden beskjutit fartyg i Röda havet.

Huthirebellerna har hotat med att ”bemöta upptrappning med upptrappning” men Katarina Engberg tror inte den största krigsrisken är huthirebellerna i Röda havet.

En ”större slagväxling mellan Iran och USA” ligger närmare tillhands, även om det inte inte ser ut så nu.

– Det verkar inte troligt idag men det är ju ingen riktigt som har kontroll över över situationen.

”Måste agera när amerikanska soldater dör”

En av anledningarna till USA:s många attacker är att USA:s president måste reagera när amerikanska soldater dödas. Det säger Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

– Det är tjänstefel om presidenten inte gör det. Presidenten är överbefälhavare och styr mycket av utrikespolitiken. Men Biden är inte intresserad av att dras in i något större militärt engagemang i Mellanöstern, han försöker balansera här.

Balansgång mellan avskräckning och diplomati

USA försöker hitta en balansgång mellan avskräckning och diplomatisk öppning för Gaza, säger Katarina Engberg.

– Det är ju Gazakriget som skapar energin konflikten i Mellanöstern. Så det är diplomatin som amerikanarna måste ta till för att få ner konfliktnivån.

– Där har USA att göra med en komplicerad situation inte minst i förhållande till den israeliska regeringen som inte är så lätt att styra i sin krigföring i Gaza.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attacker i Röda havet

Mer i ämnet