Joe Biden vinkar

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Joe Biden har tre möjliga vägar framåt, enligt USA-kännaren Andreas Utterström. Hör vilket scenario han tror mest på i videon. Foto: Saul Loeb/AFP

Analytikern: Då är det kört för Joe Biden

Uppdaterad
Publicerad

USA-analytikern Alex Lange menar att den kommande veckan kan avgöra Joe Bidens framtid. Opinionsmätningarna som ställer honom mot Donald Trump i de viktiga vågmästarstaterna kommer vara utslagsgivande.

– Om Biden inte ser ut att kunna vinna där så är det kört, säger han.

Efter den svaga insatsen i debatten mot Donald Trump menar allt fler att Joe Biden bör avstå Demokraternas nominering, trots att han vunnit partiets primärval. Konventet, där en presidentkandidat ska utses, är bara veckor bort.

– Opinionsmätningarna de kommande dagarna blir avgörande. Jag tror inte att han kan återhämta sig om inte opinionsläget snabbt förbättrar sig för honom, säger den politiska analytikern Alex Lange, som har jobbat med kampanjer för Demokraterna.

USA-val 2024

Vågmästardelstaterna som avgör

Lange pekar ut tre vågmästardelstater som är av extra stor betydelse: Michigan, Wisconsin och Pennsylvania.

– För Demokraterna handlar allt om att vinna över Trump i presidentvalet. Biden är på väg att förlora valet om han är långt efter Trump i de delstaterna och då kommer det vara svårt för honom att motivera inför partiet varför han fortsätter, säger han.

”Intervjun skapade intern kritik”

Intervjun med Joe Biden i ABC-news, som skulle övertyga väljarna och partikamraterna att han fortfarande är bäst lämpad för uppgiften, har istället rört upp irritation internt, menar Lange.

– Särskilt hans kommentar om att han vid en förlust mot Trump skulle känna sig trygg eftersom han ”skulle ha gett allt”, uppskattades inte av många inom partiet eftersom han nu fortfarande har möjlighet att lämna över till någon med bättre chanser att vinna mot Trump, säger han.

USA-kännaren Andreas Utterström menar att om Joe Biden ska avgå bör han göra det inom de närmaste dagarna.

– Då ger han den som ska ta över en chans att hinna presentera sig själv för väljarna, säger han.

Kommer Joe Biden fortsätta eller avgå? Andreas Utterström ser tre tänkbara scenarier framåt. Se mer i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2024

Mer i ämnet