Statsminister Magdalena Andersson menar att samtalen med Turkiet är konstruktiva. Foto: Geert Vanden Wijngaert/TT

Andersson: Konstruktiva samtal med Turkiet

Uppdaterad
Publicerad

Turkiet är missnöjt med samtalen med Sverige och Finland om Natomedlemskap. Men statsminister Magdalena Andersson (S) håller inte med. 

– Vi tycker att det har varit bra och konstruktiva samtal, säger hon. 

I helgen rapporterade turkiska medier om att landets president Recep Tayyip Erdogan är missnöjd med hur samtalen med Sverige och Finland om Natomedlemskap hittills har utvecklats. De har inte nått upp till ”önskad nivå”, enligt Erdogan. 

På en pressträff i Bryssel natten mot tisdag är statsministern mycket försiktig med att kommentera Erdogans utspel. 

– Vi kommer fortsätta att ha samtal med Turkiet på olika nivåer. Det är en dialog som fortsätter, säger Magdalena Andersson. 

Hon delar inte den turkiska bilden av att besöket av en svensk och finländsk delegation i Ankara i förra veckan var en besvikelse. 

– Vi tycker att det har varit bra och konstruktiva samtal, säger Magdalena Andersson.

”Bättre att förhandla i förhandlingsrum”

Miljöpartiet oroar sig för att regeringen ska vika ner sig om kurder och vapenexport i samtalen med Turkiet och begär att utrikesminister Ann Linde ska förklara sig i riksdagen. 

Magdalena Andersson vill inte gå in på vad som är förhandlingsbart för att få Turkiet att ge upp sitt motstånd mot att släppa in Sverige och Finland i Nato. 

– Jag tror att det är bättre att förhandla i förhandlingsrum snarare än via media, säger hon. 

Statsministern svarar inte rakt på frågan om hon själv kommer att resa till Ankara för att träffa Erdogan. 

– Vi ska fundera på vilka mötesformer och platser som är bäst. Vi kommer att göra det som vi bedömer är bäst för processen, säger hon. 

För att Sverige ska kunna bli medlem i Nato krävs att alla 30 medlemsländerna säger ja. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.