Experten om svensk vapenexport till Turkiet: En symbolfråga

Uppdaterad
Publicerad

Frågan om svensk vapenexport till Turkiet är en symbolfråga snarare än en fråga om beväpning. Det menar Linda Åkerström, ansvarig för nedrustningsfrågor vid Svenska Fred.

– De flesta är överens om att Turkiet inte gör det här för att få svensk krigsmateriel, utan för att faktumet att Sverige inte säljer krigsmateriel visar på ett politiskt ställningstagande, säger hon.

Linda Åkerström, som jobbat med frågan kring vapenexport i tio år, beskriver vapenexport som ett politiskt sprängstoff och den högsta formen av politiskt godkännande från en annan stat.

Även om Sverige inte har ett faktiskt embargo har det varit stopp sedan 2019.

Sverige och Nato

– Det är inte samma sak, men effekterna blir desamma. Men det svenska stoppet kan man häva när som helst. Nästa gång ett svenskt vapenföretag skickar in en ansökan för att exportera till Turkiet kan ISP fatta ett helt annat beslut.

Om stoppet hävs, hur tror du att det skulle gå till?

– Tillsynsmyndigheten ISP lyssnar väldigt noga på hur regeringen uttrycker sig. Varje gång regeringen uttrycker att Turkiet har en viktig säkerhetspolitisk roll för Sverige eller att man delar samma strävan i vissa frågor. Då väger det in i ISP:s bedömning. Det som uttrycks just nu från regeringen är väldigt viktigt och kommer avgöra hur ISP förhåller sig.

Intresse för export

Turkiet har historiskt inte importerat någon större mängd vapen från Sverige. Men Linda Åkerström tror att det finns ett intresse från svensk vapenindustri att exportera vapen till Turkiet.

– Det finns informella kontakter mellan ISP och företagen och de kan få ett informellt hum. Om vi skickar in nu, kommer vi få ja nu eller inte? Och då skickar de inte in om de får signaler om att det inte spelar någon roll.

Hon tror också att ledande politiker väger sina ord extra noggrant just nu.

– Det är viktigt att lyssna noga på vad regeringen väljer att säga i den här frågan. När regeringsföreträdare uttalar sig om Turkiet vet de att ISP lyssnar. Vill man som regeringen att ISP ska säga ja till vapenexporten till Turkiet igen kan man påverka det genom att betona en säkerhetspolitisk gemenskap. Att Turkiet är viktigt för Sverige och hålla inne med sin kritik.

ISP – Inspektionen för strategiska produkter

ISP, Inspektionen för strategiska produkter, är en statlig myndighet som arbetar med frågor som rör Sveriges försvars-, säkerhets- eller utrikespolitik.

Myndigheten kontrollerar Sveriges export av vapen samt produkter som kan användas såväl i civil verksamhet som för försvarsändamål.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet