Kartbild som visar en del av gränsområdet mellan Libanon och Israel, med markerade platser som indikerar konfliktområden. I mitten visas ett fordon från FN:s fredsbevarande styrkor UNIFIL. Till höger finns en bild av ett tomt område en tunnelingång i marken och ett vakttorn en bit bort.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se kartläggningen av incidenter som drabbat FN-baserna i Libanon och bilderna som sprids i klippet. Foto: Mapcreator, STR/EPA/TT, IDF/GZL Radio

Anklagelserna haglar mellan Israel och FN – det här vet vi

Uppdaterad
Publicerad
SVT Verifierar ·

Israel skjuter medvetet mot FN-baserna i Libanon – och FN har missat att Hizbollah förvarat vapen och grävt tunnlar 100 meter bort.

Så låter några av anklagelserna som Israel och UNIFIL nu riktar mot varandra.

SVT har kartlagt incidenterna och undersökt bilderna som sprids från konflikten.

Det var den 10 oktober som UNIFIL, FN:s fredsbevarande styrkor i södra Libanon, rapporterade de första skadade bland sina soldater.

Fem skadade

Sedan dess har totalt fem UNIFIL-soldater skadats som ett resultat av striderna runt deras baser. Fyra av fallen ligger Israel bakom, enligt UNIFIL. I det femte fallet är källan till beskjutningen okänd.

Krig mellan Israel och Hamas

Den 16 oktober rapporterade de ytterligare en attack från en israelisk stridsvagn mot ett vakttorn i deras bas vid Kfarkela – då med endast materiella skador som följd.

– Jag tycker det är väldigt tydligt att när man träffar ett synligt torn inne på en UNIFIL-bas, eller kameror, kommunikationssystem, belysning – så är det definitivt oroande. För vi ser det som avsiktliga attacker mot våra trupper, säger Andrea Tenenti, talesperson för UNIFIL.

Förnekar avsiktlig beskjutning

Israel har konsekvent förnekat att de avsiktligt skjutit mot FN:s positioner. Förklaringen har varit att Hizbollah använder UNIFIL som mänskliga sköldar.

IDF framhäver också att de på förhand uppmanat UNIFIL att söka skydd.

Visar upp tunnlar

Den 13 oktober visade IDF upp två tunnelingångar i närheten av en FN-bas vid gränsen Israel-Libanon för journalister.

Brigadgeneral Yiftach Norkin menar att tunnlarna strider mot FN:s resolution 1701 som antogs 2006 för att avsluta den dåvarande konflikten mellan Hizbollah och Israel.

– Vi står faktiskt i en av Hizbollahs militärbaser, mycket nära FN-basen. Det är underligt hur FN inte upptäckt det här, sa han till journalisterna.

Vägrar uppmaningen

Israel har gång på gång uppmanat UNIFIL att tillfälligt lämna området.

– Det bästa sättet att säkerställa säkerheten för UNIFIL-personal är att UNIFIL följer Israels begäran och tillfälligt drar sig tillbaka från farliga områden, sa premiärminister Benjamin Netanyahu den 14 oktober.

Men UNIFIL säger att de tänker stanna med hänvisning till deras uppdrag från FN om att upprätthålla fred i området.

– Vi upprepar våra krav på en omedelbar vapenvila, då detta är det enda sättet att säkerställa säkerheten för fredsbevarande styrkor samt att skydda befolkningen i Libanon och Israel från ytterligare lidande, säger Stephane Dujarric, talesperson för FN.

Se bildbevisen som sprids i klippet ovan.

SVT Verifierar

SVT Verifierar kombinerar traditionell journalistik med analys av bilder, digitala fotspår och öppna källor för att verifiera uppgifter som sprids och skildra viktiga nyhetshändelser på djupet.

Så arbetar vi på SVT Verifierar

SVT Verifierar kombinerar traditionell journalistik med analys av bilder, digitala fotspår och öppna källor för att verifiera uppgifter som sprids och skildra viktiga nyhetshändelser på djupet. Läs mer om hur vi arbetar på SVT Nyheter.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet