Karta över israeliska riktade mord utanför de palestinska områdena

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför vägrar Israel ta på sig vissa riktade mord – hör expert Anders Persson och se fyra exempel på attacker i klippet. Foto: Mapcreator, Reuters

Kartläggning: Minst 40 riktade mord på Israels motståndare – i grannländerna

Uppdaterad
Publicerad

Minst 40 riktade mord har utförts på militära ledare i den så kallade Motståndsaxeln utanför de palestinska områdena sedan 7 oktober-attacken.

Det visar data från organisationen ACLED:s databas.

Mordet på Hamas politiska ledare Ismail Haniya har väckt starka reaktioner världen över. Haniya var på besök i Iran när han dödades, och landets högsta ledare Ali Khamenei utlovade hämnd i ett uttalande.

Attacken är bara en i raden av riktade mord på ledare i Hizbollah, Hamas och Islamiska revolutionsgardet (IRGC) som utförts sedan 7 oktober-attacken, visar den ideella organisationen Armed Conflict Location and Event Data Project, ACLED:s, databas.

SVT verifierar

Civila i korselden

Totalt har 40 militära befälhavare och ledare mördats i 34 attacker. Minst 13 civila dödades i samband med attackerna.

Ett exempel är en drönarattack mot en Hamasledare i södra Libanon den 13 mars 2024, då en förbipasserande motorcyklist dog.

Vägrar kommentera

Vissa riktade mord har Israel bekräftat, andra har de avstått från att kommentera, som till exempel det mot Ismail Haniya. Men konsensus bland Mellanösternexperterna är att det är Israel som stått bakom dem.

– Listan på misstänkta börjar och slutar med Israel, säger Anders Persson, statsvetare och expert på Israel-Palestinakonflikten vid Linnéuniversitetet.

Tre syften

Taktiken med riktade mord har använts av Israel ända sedan landet grundades 1948 och har tre syften, enligt Anders Persson.

  • Att svara på attackerna utförda mot Israel
  • Att visa handlingskraft inför en kritisk hemmaopinion
  • Att försvaga motståndarna

Bevisläget när det gäller metodens effektivitet pekar åt olika håll – det finns exempel både på bakslag och vad som anses vara framgångsrika operationer. Anders Persson berättar mer om dem i klippet ovan.

Kontroversiell metod

Kritikerna av riktade mord menar att det är oetiskt och undergräver rättsstatsprincipen.

Den andra sidan menar att det handlar om legitimt självförsvar och att det saknas alternativ.

– Det finns en djupgående diskussion i Israel om huruvida det här är en framgångsrik strategi i det långa loppet. Men det finns inget som tyder på att de kommer sluta med det i nuläget, säger Anders Persson.

Se den animerade kartläggningen av de riktade morden som skakat regionen i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT verifierar

Mer i ämnet