Netanyahu pekar på karta.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Hamas kommer få betala ett högt pris”, säger Benjamin Netanyahu. Foto: AP.

Netanyahu: Gisslan ”avrättades” med skott i bakhuvudet

Uppdaterad
Publicerad

De sex gisslan som i helgen hittades döda i Gaza uppges nu ha skjutits ihjäl på nära håll.

Under en presskonferens ber Israels premiärminister Benjamin Netanyahu de dödades familjer om förlåtelse och beskriver att de ”avrättades” med skott i bakhuvudet.

Det var på lördagen som Israels militär (IDF) hittade sex döda kroppar i en tunnel i Gaza, på söndagen stod det klart att det var sex av de personer som terrororganisationen Hamas tog som gisslan den 7 Oktober.

Sedan dess har missnöjet växt i landet och kritik har riktats mot Netanyahu. Stora protester har brutit ut på Israels gator och på måndagen gick landet ut i en generalstrejk.

Krig mellan Israel och Hamas

Under måndagskvällen inledde Netanyahu en presskonferens med att be gisslans familjer om förlåtelse men var samtidigt tydlig med att skulden ligger på Hamas.

– Hamas kommer få betala ett högt pris för detta, säger Netanyahu.

Gisslan sköts ihjäl på nära håll

På presskonferensen framkom det att obduktionsrapporten visar att de sex ska ha skjutits med flera skott på nära håll.

– De sköt dem i bakhuvudet, säger Netanyahu på presskonferensen enligt AFP, och avvisar tanken på att Israel borde svara med ”eftergifter” i samtalen om vapenvila i Gaza.

Obduktionen visar även att de dödades två till tre dygn innan de hittades, uppger hälsodepartementets talesperson Shira Solomon enligt israeliska medier.

Enligt uppgifter till flera medier ska flera av de döda förekommit på en lista över gisslan som planerades att släppas vid avtal om vapenvila i Gaza och frigivning av gisslan.

Fortsatt kontroll över Philadelphi-korridoren

Samtal om vapenvila och frigivning har pågått i veckor utan framgång.

En av stötestenarna har varit den strategiskt viktiga Philadelphi-korridoren som löper längs Gazaremsans gräns mot Egypten. Israel ockuperar korridoren med tung militär närvaro, för att enligt dem förhindra att Hamas genom smuggling återuppbygger sin kapacitet.

För att gå med på en överenskommelse har Hamas länge krävt att Israel drar sig tillbaka från korridoren.

Under presskonferensen kräver Netanyahu att kontrollen över korridoren förblir i Israels händer.

– Vi kommer inte kompromissa där. Om vi drar oss tillbaka sänder vi budskapet att det är så vi svarar på att Hamas dödar oss, säger han.

Biden: Netanyahu har inte gjort tillräckligt

USA:s president Joe Biden uttryckte under måndagen att han anser att Netanyahu inte gjort tillräckligt för att få till ett avtal kring vapenvila och frigivning med Hamas, rapporterar Reuters.

Samtidigt uppger Biden att en överenskommelse med Hamas är ”väldigt nära”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet