Stina Blomgren, utrikesreporter, på plats i Jerusalem, Israel.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s utrikesreporter Stina Blomgren, på plats i Israel, om gisslan som omkom under natten och kritiken mot Netanyahu. Foto: Antonia Sehlstedt / SVT

Sex ur gisslan hittade döda i Gaza – skulle släppas vid eventuell vapenvila

Uppdaterad
Publicerad

Sex personer ur den gisslan som Hamas tog 7 oktober har hittats döda i en tunnel i Gaza. Enligt israeliska källor skulle tre av de döda ha släppts vid en eventuell vapenvila.

Nyheten om att kroppar i Gaza hittats kom redan under lördagskvällen, men bekräftades först på söndagsmorgonen.

USA:s president Joe Biden skriver i ett uttalande att israeliska soldater återfann sex kroppar ur Hamas gisslan ”i en tunnel under staden Rafah”. Han skriver också att en av de sex var amerikansk medborgare.

Krig mellan Israel och Hamas

Israeliska källor uppger för CNN och Haaretz att tre av de döda skulle ha släppts fria som ett första steg i den vapenvila som legat på bordet de senaste två månaderna.

– De dök upp på de listor som överlämnades i början av juli. Det var möjligt att få tillbaka dem vid liv, säger en av källorna till Haaretz.

Även en högt uppsatt Hamaskälla uppger för AFP att flera av personerna skulle frigivas vid avtal om vapenvila.

”Ingen konfrontation med Hamas”

Enligt Times of Israel visste militären inte exakt var gisslan kunde befinna sig, men man hade indikationer på i vilket område det handlade om.

Israels militär uppger också att det inte skedde någon konfrontation med Hamas inuti tunneln. Den påstår att ”vakterna som sannolikt mördade de sex flydde från området” och gör en ”inledande bedömning” att gisslan dödades strax innan de hittades.

På söndagsmorgonen kom även ett uttalande från Hamas där man anklagar Israel för dödsfallen, då ”Israel är ovilligt att nå en uppgörelse”. Strax därefter uttalade sig Benjamin Netanyahu:

– Den som mördar gisslan vill inte ha en överenskommelse, sa den israeliska premiärministern.

I samma uttalande säger Netanyahu att han och regeringen är inriktade på att uppnå en överenskommelse som ska frige den resterande gisslan.

Anhöriga manar till protester

Organisationen Forum för gisslan och saknades familjer beskyller Netanyahu för att göra för lite.

”Ta ansvar för dina misstag. Ta ansvar för sabotaget. Ta ansvar för att de övergetts. Ta ansvar för gisslan som mördades i fångenskap”, säger gruppen i ett uttalande.

I samband med nyheten om fyndet på lördagskvällen skrev organisationen att ”landet kommer skaka” på söndagen. Vid lunchtid på söndagen kom rapporter om att demonstranter blockerat gator runt om i Israel.

Familjen till den amerikansk-israeliske medborgaren som hittades död släppte också ett uttalande under söndagsmorgonen:

”Familjen Goldberg-Polin förkrossade över att meddela att deras son och bror Hersh har avlidit. De tackar er alla för er kärlek och ert stöd och de ber om avskildhet under denna tid.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet