Det stora utsläppet i Ambarnajafloden färgade vattnet rött. Foto: Irina Yarinskaya/TT

Anläggningar inspekteras efter miljökatastrof i Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

Flera anläggningar ska inspekteras efter det omfattande utsläppet av olja utanför den arktiska staden Norilsk i Ryssland. Man misstänker att orsaken till utsläppet är att anläggningarna står på smältande permafrost.

I början av juni störtade en bränsletank på ett kraftverk samman och 20 000 ton diesel läckte ut i marken och i floden Ambarnaja utanför staden Norilsk.  

Nu ska flera anläggningar i arktiska Ryssland inspekteras, eftersom de också står på smältande permafrost, likt det kollapsade lager som orsakade olyckan.  

– En förundersökning är påbörjad för oaktsamhet, det säger den federala polisens talesperson Svetlana Petrenko, rapporterar Sveriges Radio.  

Trots att anläggningen var i behov av omfattande reparationer var den i fortsatt bruk. Tre chefer vid kraftverket har gripits på grund av detta. Även borgmästaren i staden Norisk misstänkts för att inte ha skött sitt arbete i samband med olyckan. 

Smältande permafrost 

Ryska myndigheter tror att bränslet läckte ut på grund av att lagret stod på smältande permafrost.  

 – Det ska ske en noggrann analys av förhållandena kring alla liknande anläggningar och byggnader, sa den ryske presidenten Vladimir Putin. 

Detta kan komma att bli ett digert jobb. Landet har massor av industrier och städer som byggts ovanpå permafrost. Med klimatförändringarna finns det risk att anläggningar och till och med städer kan ta skada, eller sjunka.

Det är det för årstiden ovanligt varma vädret som orsakat permafrostens uppvärmning, enligt BBC.   

Världsnaturfonden (WWF) har kallat detta för den näst värsta miljökatastrofen i Ryssland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.