Tvådelad bild: Vänster sektion visar överkropp i vit tröja. Höger sektion visar händer på laboratorieutrustning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anonym finsk spermiedonator har fler än 30 barn i Sverige. En av dem var Louise Askling, som berättar om hennes upplevelse för Rapport. Foto: Rebecka Haglund/Genrebild

Anonym finsk spermiedonator har fler än 30 barn i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Mer än 30 svenskar födda mellan 1991 och 2007 har samma finska far, rapporterar Yle. De flesta bor i Stockholm och Uppsalaregionen. Det hela avslöjades när ett av syskonen gjorde en DNA-analys. Hur många barn det handlar om är fortfarande oklart men så sent som förra veckan hittades ett nytt syskon, vilken blev nummer 34.

De 34 syskonen är födda efter fertilitetsbehandlingar i Finland. Yles grävande redaktion MOT rapporterar att spermier från en finsk donator har använts för att skapa över 30 barn, och de flesta av dessa barn bor i Sverige.

DNA-test avslöjade sanningen

Essi Miettinen, som bor i Finland och som MOT-programmet träffade, gjorde ett DNA-test för fyra år sedan och fann över 30 halvsyskon, som alla bor i Sverige.

Miettinen och hennes syskons biologiska far är en finsk man som donerade sperma till en läkare som även behandlade svenska patienter.

För närvarande är de totalt 34 syskon. Det senaste nya syskonet hittades förra veckan.

– Det kändes absurt i början och känns fortfarande, särskilt när det fortfarande dyker upp fler syskon, beskriver Essi Miettinen.

Sökte sig till Finland

I Sverige förbjöds anonyma spermiedonationer 1985, vilket ledde till köer för behandlingen och att svenskar sökte sig till Finland.

Enligt MOT förnekar den finska läkare som behandlade flera svenska familjer att han medvetet använt samma donator till över 30 barn.

Läkaren berättar för MOT att han också köpt spermier från andra spermabanker och att han möjligen använt samma donator utan att veta om det. Donatorn har inte velat ge en intervju till MOT.

MOT har träffat syskon som bor i Sverige, och de flesta av syskonen bor i Stockholms- och Uppsalaregionen.

Tror att det finns fler syskon

En av de intervjuade berättar att hon är rädd för risken att ovetande dejta sitt eget syskon. Flera syskon har hittat varandra genom DNA-test och tror att det kommer att hittas ännu fler.

Essi Miettinen är också förvånad över hur ansvaret för att reda ut saker och ting har fallit på barnens axlar.

För att reda ut saker och ting har syskonen gett sina DNA och personuppgifter till kommersiella företag, gjort detektivarbete själva och dessutom behövt hantera sina egna känslor ovanpå det.

– Det är ett mycket högt pris att betala för att detta område har varit som en vilda västern då och självregleringen obefintlig.

Hon drömmer om att träffa sina syskon i Sverige och hoppas att hon inte är det enda barnet som föddes i Finland.

Syskonen håller koll på antalet

Syskonen håller ett gemensamt register över syskon som hittats i olika DNA-databaser.

Alla hittade syskon har inte velat ha något att göra med gruppen.

SVT har ingen information om vilken eller vilka läkare eller kliniker som behandlade varje av de 34 syskonens föräldrar, men i flera syskons berättelser återkommer namnet på samma finska läkare.

Han hade en klinik och en spermiebank som låg på olika adresser i Helsingfors under åren. Donatorn har berättat genom sina släktingar för syskonen att han donerade sperma till den kliniken.

Läkaren talade flytande svenska och hade tidigare arbetat i Sverige, just i Uppsala och Stockholmsområdet. SVT publicerar inte läkarens eller klinikens namn, eftersom han inte misstänks för brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.