Bild på en buk, med ett måttband.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Obesitasläkaren Ylva Trolle Lagerros slår hål i myterna om övervikt och obesitas. Foto: Gorm Kallestad/TT

Antalet personer med fetma passerar en miljard

Uppdaterad
Publicerad

Antalet personer i världen med kraftig övervikt har passerat en miljard, visar en global kartläggning. Mest ökar fetman bland barn och tonåringar – och svenska barn och ungdomar ligger över det globala snittet.

Av världens åtta miljarder människor uppskattas alltså en miljard leva med kraftig övervikt, det vill säga fetma eller obesitas. Antalet har flerdubblats på bara några decennier, enligt en studie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften The Lancet.

Mest dramatisk är utvecklingen bland barn och ungdomar. År 1990 bedömdes 31 miljoner av världens alla unga vara feta. Enligt studien hade antalet stigit till nära 160 miljoner år 2022.

Det motsvarar en ökning bland flickorna från 1,7 procent till 6,9 procent och en ökning bland pojkarna från 2,1 till 9,3 procent.

Svenska barn och ungdomar ligger över det globala snittet, med fetma bland 7,8 procent av flickorna och 12,3 procent bland pojkarna år 2022.

Epidemi bland barn

Av de 197 länder/regioner som ingår i studien hör öarna Niue, Tonga, Cooköarna och Amerikanska Samoaöarna till dem med högst andel invånare – både unga och vuxna – med fetma. USA har också relativt hög andel invånare med obesitas. Sverige utmärker sig inte, utan ligger i samma härad som exempelvis Danmark, vad gäller vuxna, och Österrike, vad gäller barn.

Väger för lite

Många människor drabbas även av undervikt, inte minst i fattiga länder. Detta avspeglas tydligast i Eritrea, där nästan var tredje vuxen är underviktig, och i Indien, där vart femte barn väger riskfyllt lite.

Guha Pradeepa, forskare vid Madras Diabetes Research Foundation och delaktig i studien, varnar för att både fetma och undernäring kan bli växande problem som en följd av klimatförändringar, covid-pandemin och kriget i Ukraina – skeenden som lett till ökad fattigdom och högre priser på näringsrika livsmedel. ”För att skapa en hälsosammare värld behöver vi omfattande strategier för att hantera dessa utmaningar”, säger hon i ett pressmeddelande

Siffror för Sverige:

Andel kvinnor med fetma:

  • 14,0 procent
  • Plats 163 i den globala rankningen

Andel män med fetma:

  • 17,2 procent
  • Plats 121

Andel flickor med fetma:

  • 7,8 procent
  • Plats 101

Andel pojkar med fetma:

  • 12,3 procent
  • Plats 95

Källa: The Lancet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.