Är Norge världens bästa land?

Uppdaterad
Publicerad

Oljelandet Norge toppar listorna i välstånd och jämställdhet och är dessutom världens goda samvete som med ena handen lär ut demokrati och med den andra utvinner olja världen över. Är vi månne grannar med världens bästa land?

Inför skid-VM i Norge granskar SVT-programmet Korrespondenterna vad det är som gör att norrmännen inte bara är bäst på skidor.

Mätningarna är tydliga. Norge är bäst i jämställdhet, bästa land att investera i, bästa land att leva i – ja, rikast i världen.

När världens bästa länder rankas ligger Norge i topp. Och dessutom slår de oss i skidor.

Under skid-VM i Oslo nästa vecka lär vi få känna av det igen, inte bara i skidspåret utan även genom den rikedom som landet kan visa upp – landet där svenskar är gästarbetare.

Det som en gång var Skandinaviens fattigaste land har oljan att tacka för den fantastiska samhällsomvandling som skett på 40 år. Den norska oljefonden är värd 3.500 miljarder kronor. Normännen kan tryggt se framtiden an.

Skidor en del av identiteten

Men bakom succén finns inte bara oljan. Det är nåt med... ja, just det, skidorna.

Det var på skidor som upptäcksresanden Fritjof Nansen tog sig över Grönland och Roald Amundsen kom först till Sydpolen. Att gå på tur är del av den norska identiteten – inte konstigt att norrmännen är bäst i OS och i VM.

Men hur mår Norge idag? Vad har pengarna gjort med den norska folksjälen? Är allt frid och fröjd, så ”koselit”, i oljestaten Norge?

Nej, kanske inte riktigt ändå.

Under sin resa i Norge upptäcker vår reporter Bengt Norborg att oljan har påverkat både samhällsklimatet och skidåkningen.

Norska ideal

Att vara norrman och norsk skidåkare är inte samma sak som det var en gång. Författaren och tidigare vänsterpolitikern Aslak Sira Myhre jämför en skidåkare från förr, Oddvar Brå, med dagens stjärna Petter Northug.

Förr skulle man vara hjälte, nu gäller det bara att vinna.

Oddvar Brå var en typisk representant för sin tid. Han representerade norska ideal, som enligt Aslak Sira Myhre var jämlikhet men också att man skulle klara sig själv.

-Skidåkaren skulle åka in i skogen. Han skulle vara ensam. Han skulle klara sig själv. Han skulle vara sportslig och ge sina konkurrenter beröm vare sig han vann eller förlorade, säger han.

-Han representerade den gamla skandinaviska andan, lksom sina konkurrenter Juha Mieto och Thomas Wassberg, säger Aslak Sira Myhre vidare.

Northug en snyltare

Men med Petter Northug är det annorlunda. Han representerar det nya Norge.

-Nu är idealet att en skidåkare ska låta någon annan dra i 49,5 kilometer, säger Aslak Sira Myhre.

-Målet är att inte slösa på krafterna. De andra ska jobba och så ska han spurta till slut, säger han.

-Northug är en snyltare, säger Aslak Sira Myhre, som inte är nådig mot sina landsmän av idag.

Han anser att det är just det som är det nya norska idealet; man ska vara snyltare.

-Man ska leva av de andras arbete. Att vara snyltare har blivit idealet i både skidåkningen och ekonomin, säger Aslak Sira Myhre.

Betvinga naturen

Det är inte bara i skidspåret som norrmännen betvingat naturen. Man får som bekant upp en del olja ur havet också.

I dag säljer man sin offshoreteknik världen runt. I Ghana heter den största oljeriggen Eirik Raude.

I kvällens Korrespondenterna följer Erika Bjerström Norges man i Ghana, diplomaten Arne Olsen, som koordinerar oljeutvinningen med Världsbanken samtidigt som han är rådgivare i demokrati.

Och så var det fisken...

Förutom oljan och skidåkningen är kanske fisket det som vi mest förknippar med Norge.

I Korrespondenterna i kväll får vi också följa med Karin Hübinette som varit på Barents Hav och fiskat med Odd Bjarne Esbensen som berättar hur de förr så levande fiskeorterna alltmer avfolkas.

I nordnorska Vardö har befolkningen halverats. Nu finns bara 2.000 människor kvar i kommunen.

Enligt Professor Torbjörn Trondsen vid fiskerihögskolan i Trondheim kan Norges inhemska fiskepolitik kan liknas vid EU:s rovfiske utanför Afrikas kust.

Korrespondenterna sänds klockan 21.30 i kväll på SVT2 men kan ses i efterhand på programmets webbsida.

Örjan Magnusson

orjan.magnusson@svt.se

Källa: Korrespondenterna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.