Det kaotiska läget i Jemen, där shiamuslimska Huthirebeller strider mot regeringsstyrkor, ses som ett hot mot stabiliteten i hela regionen.
Därför har president Abd Rabbu Mansur Hadi, tillsammans med sina allierade under det arabiska toppmötet i Sharm el-Sheikh, nu fattat beslut om en gemensam militär styrka för att återta kontrollen.
Samtidigt hotar Huthirebeller att genomföra självmordsdåd i Saudiarabien om landet fortsätter med flygbombningarna i Jemen. En ledande medlem säger till den iranska nyhetsbyrån Fars att man genom martyrskap ”kommer att bana väg för den saudiska regimens undergång”, skriver al-Jazira.
Nya anfall
Minst 15 rebeller har dödats i nya flyganfall i huvudstaden Sanaa. Den internationella flygplatsen har också skadats i en flygräd.
Ryssland varnar samtidigt för att den saudiska bombkampanjen kan äventyra förhandlingarna om Irans kärnenergiprogram. Ryske chefsförhandlaren säger att samtalsklimatet påverkas negativt, enligt nyhetsbyrån AFP.
Jemens president har manat arabiska ledare att fortsätta med bombräderna tills de shiamuslimska rebellerna ger upp. Han brännmärker dem som Irans ”marionetter”.
”Aldrig tidigare skådat hot”
Egyptens president Abdel Fattah al-Sisi har stött förslaget om en gemensam styrka.
– Det finns ett aldrig tidigare skådat hot mot den arabiska identiteten, ett hot som kommer att splittra den arabiska nationen om det sprids, säger han enligt Reuters.
Parallellt med diskussionerna i Egypten fortsätter militäralliansen med Saudiarabien i spetsen att flygbomba Huthimål i Jemen. Under tre dagar har minst 61 personer mist livet och över 203 har skadats, enligt en källa på hälsodepartementet i Aden som AFP talat med.
Fakta: Alliansen mot Huthirebellerna
Saudiarabien leder flygangreppen mot Huthirebellerna i Jemen. Enligt al-Arabiya ska de ha bistått med 100 stridsflygplan och 150 000 soldater.
Över tio länder uppges ingå i alliansen, däribland Förenade arabemiraten, Bahrain, Kuwait och Qatar. Egypten, Jordanien och Sudan har också sagt att deras militär är inblandade. Marocko har också erbjudit sin hjälp.
Vita huset har uppgett att USA bistår med hjälp i form av logistik och underrättelseuppgifter. Turkiet har också uttryckt sitt stöd för insatsen.
Iran har däremot krävt att den militära insatsen ska upphöra omedelbart. Också Kina har uttryckt oro och manar till dialog.
Källa: TT