Ungdomsarbetslösheten ökar stadigt och är uppe i nära 46 procent. I vissa städer och regioner är mer än varannan ung spanior utan jobb.
Vi träffar 26-åriga Ester Estella på en matmarknad i Barcelona. Här en av väldigt många unga spanjorer som fått uppleva hopplösheten i att vara arbetslös.
Bara vikariat
Hon är journalist och konstvetare med många universitetesår bakom sig. Sedan examen för ett och ett halvt år sedan har hon bara haft tre kortvariga vikariat.
-Jag har inte några höga förväntningar eller krav, jag vill bara ha ett vanligt jobb och kunna flytta ihop med min pojkvän, säger hon medan hon närmar sig grönsaksståndet.
Hon är på jakt efter morötter för att kunna laga en billig soppa till sig och sina väninnor som delar lägenheten med. De flesta av hennes vänner och bekanta är i samma situation som henne själv.
-Innan jag började studerade fattade jag inte att det var så tufft. Alla sa att ”nu kommer krisen”, men jag trodde aldrig att det kunde bli så här illa.
Skyller på det ekonomiska läget
Situationen skyller hon på det ekonomiska läget i Europa. Men också på den nuvarande socialistiska regeringen och dess sätt att hantera krisen.
-Premiärminister Zapatero blundade för krisen. Hade han gjort något tidigare kanske vi hade kunna undvika att falla så djupt.
Någon större tilltro till den förväntade nya mitt-högerregeringen har hon inte.
-Jag tror inte att de kan göra så mycket för att hjälpa mig och andra arbetslösa unga. Jag litar inte på att de kan skaffa fram jobb, jag litar mer på mig själv, säger hon.
Malin Syrstad
malin.syrstad@svt.se
Fakta: Det spanska valet
• Den socialistiska spanska premiärministern José Luis Rodriguez Zapatero har utlyst val på söndag. Det är fyra månader tidigare än planerat, på grund av det svåra ekonomiska läget.
• Oppositionen, mitt-högerpartiet Partido Popular kommer enligt alla opinionsundersökningar att vinna valet stort. Partiet leds av Mariano Rajoy som ställer emot socialisternas Alfredo Perez Rubalcaba.
• Ekonomin har dominerat den spanska politiken sedan landet gick in i en lågkonjunktur 2008, bland annat på grund av en kraschad byggboom. Den socialistiska regerinen har tvingats införa stränga besparingsåtgärder för att komma tillrätta med ett högt budgetunderskott.
• Besparingarna väntas fortsätta oavsett regering, och den låga tillväxten och höga arbetslösheten är ytterligare problem att ta tag i.