– Det viktigaste för oss är att bevara Arktiska rådet. Har vi inte Arktiska rådet finns det ingen organisation för multilateralt samarbete i den här delen av världen, säger Norges utrikesminister Anniken Huitfeldt till SVT.
Ryska intressen
Kontakterna med ryssarna i Arktiska rådet har sedan krigsutbrottet förra året varit knappa och Ryssland har en fortsatt hög aktivitet i Arktis. På Kolahalvön finns den ryska norra flottan, det är där man har sina atomubåtar. Enligt Katarzyna Zyk, professor vid norska Försvarshögskolan och specialist på Ryssland i Arktis, är det intressant att Ryssland trots kriget i Ukraina fortsätter prioritera Arktis.
– Det som är överraskande är att Arktis inte har blivit mindre viktigt. Trots Ukrainakriget och trots ekonomiska problem i landet, säger hon. Man har kommit med starka uttalanden om Arktis och det ser ut som att Moskva har fortsatt fokus på Arktis, fortsätter hon.
Arktiska rådet kan försvinna
På norska UD befarar man att Arktiska rådet kan splittras och att andra intressen kan få fäste i regionen. Man talar sig varm för samarbete över nationsgränserna i denna region och Anniken Huitfeldt menar att bevara Arktiska rådet är en av ordförandeskapets prioriteringar.
– Om inte den här typen av multilateralt samarbete finns så kan det komma andra organisationer in som tar över den rollen och vi får in aktörer som vi inte önskar ska ha den rollen, säger hon till SVT.
Hon menar att det kan vara andra länder som vill ha mer närvaro i regionen och som Ryssland vill bjuda in. På frågan om det är Kina hon menar svarar hon:
– Det kan vara många länder som har intresse av att samarbeta med Ryssland i regionen och som vi menar inte har något egentligt intresse av den.
Arktiska rådet
Arktiska rådet bildades 1996. Det består av åtta stater som geografiskt ligger i Arktis.
Ordförandeskapet roterar mellan de åtta arktiska staterna vartannat år. Senast Sverige var ordförandeland var under perioden 2011–2013. I slutet av varje ordförandeperiod möts rådet – med närvaro av utrikesministrarna – i en arktisk stad.
Medlemmar: Danmark (representerar Färöarna och Grönland), Finland, Island, Norge, Sverige, Kanada, USA och Ryssland.
Länder med observatörsstatus: Frankrike, Indien, Italien, Japan, Kina (2013), Nederländerna, Polen, Singapore, Spanien, Storbritannien, Sydkorea och Tyskland.
Länder med särskild obersvatörsstatus: EU, Turkiet.
Rådet har ett roterande ordförandeskap som byts vartannat år. Senast Sverige var ordförande var 2011-2013. Samarbetet rör sig kring urbefolkning, biologisk mångfald, klimat, hav och föroreningar. Kansliet ligger i Tromsö, Norge.