Demonstrerande är på måndagen på plats utanför High Court i London, inför domstolens besked till Julian Assange. Foto: Kin Cheung/AP/TT

Assange får överklaga utlämning till USA

Uppdaterad
Publicerad

Spionerianklagade Wikileaksgrundaren Julian Assange får överklaga ett beslut om överlämning till USA, enligt ett beslut från en domstol i London.

Julian Assange har rätt att överklaga utlämningsbeslutet från den brittiska regeringen. Det meddelar två domare i domstolen High Court på måndagen.

Beskedet innebär antagligen att en överklagandeprocess – som sannolikt kommer att dra ut på tiden – inleds. Om Assange inte hade fått gehör för sin begäran hade han kunnat utlämnas till USA inom kort.

Anhängare vid domstolen

Utanför domstolen i centrala London samlades anhängare till 52-årige Julian Assange på måndagsmorgonen, i väntan på domarnas besked.

Fallet ajournerades i våras på begäran av domarna som då uppmanade företrädare för USA:s regering att ge ”tillfredsställande försäkringar” om skydd för yttrandefriheten, och att Assange inte skulle riskera dödsstraff om han dömdes.

Långa rättsprocesser

Assange har åtalats av den amerikanska regeringen för sin roll i 2010 års läckage av omkring 700 000 hemligstämplade dokument med koppling till krigen i Irak och Afghanistan. Hans anhängare ser honom som en yttrandefrihetskämpe, medan kritikerna pekar på att publiceringar han har gjort har äventyrat USA:s säkerhet.

Australiske Assange har suttit fängslad i brittiska Belmarsh-fängelset i London sedan i april 2019. Han greps efter att ha tillbringat sju år i Ecuadors ambassad i London för att undvika utlämning till Sverige, på grund av misstankar om sexualbrott under ett besök i Stockholm. Den svenska utredningen lades ner 2019.

USA:s president Joe Biden sade i april att USA ”överväger” en begäran från Australien om att lägga ned åtalet mot Assange.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.