Under fredagen tas Julian Assange eventuella utlämning upp i brittisk domstol. Arkivbild. Foto: Matt Dunham / AP / TT

Experten: ”Osannolikt att Assange utlämnas till USA”

Uppdaterad
Publicerad

USA:s förfrågan om att få Wikileaksgrundaren Julian Assange utlämnad kommer att tas upp i domstol i februari 2020. Det beslutade Westminster Magistrates Court under fredagen. Said Mahmoudi, professor i internationell rätt vid Stockholms Universitet, tror inte att han kommer att utlämnas.

– Jag har svårt att tänka mig att en brittisk domstol köper dessa argument, säger han.

För tre dagar sedan lämnade USA:s justitiedepartement in en formell begäran om utlämning av Julian Assange, som suttit häktad sedan han greps på den ecuadorianska ambassaden i London. Och under torsdagen försvann ännu ett hinder för att utlämningen ska bli verklighet, när Storbritanniens inrikesminister Sajid Javid godkänt att ärendet tas upp i domstol.

Men trots det kan det dröja flera år innan ett slutgiltigt besked ges, säger Said Mahmoudi.

– I och med att det är ett så känsligt mål kan jag tänka mig att det går upp genom alla instanser, säger han.

Den första förhandlingen kommer att hållas den 25 februari 2020, meddelade domstolen Westminister Magistrates Court under fredagen.

Avtjänar straff

Innan Julian Assange kan utlämnas måste han först sitta av det 50 veckor långa fängelsestraff han nu avtjänar. Said Mahmoudi tror dock att förhandlingarna kommer att ta betydligt längre tid än så.

– Det kan överklagas oavsett vad domen är. Antingen av amerikansk åklagare eller Assanges advokater. Då går det till högre instans och slutligen till sista instans, säger han.

Han tror att det kan ta flera år innan högsta domstolen kommer med ett beslut, och att det även efter det inte är helt klart.

– När de har sagt sitt är det fortfarande den brittiska regeringen som måste besluta om utlämningen, berättar Said Mahmoudi.

”En ovanlig situation”

Said Mahmoudi menar att det är osannolikt att Assange lämnas ut, och att fallet är ”ovanligt i alla avseenden”.

– Jag tycker att en del av åtalspunkterna är tvivelaktiga av olika skäl. Jag litar på att domstolarna i Storbritannien gör sitt jobb på bästa sätt, säger han.

Han säger att grunderna som Assange begärs utlämnad på fanns med i diskussionen redan när Obama var president i USA, men att man då gjorde en annan avvägning.

Journalist eller spion

Enligt Said Mahmoudi handlar den stora, och kanske avgörande, frågan om pressfrihet.

– Åtalspunkterna har den typen av karaktär att domstolen måste välja att betrakta honom som en journalist eller en spion. Där menar jag att det är oerhört svårt att förutse hur utgången kommer att se ut, säger han, och fortsätter:

– Han har inte stulit informationen, utan spridit den. Det förekommer dagligen i massmedia och om man ska döma Assange måste man börja jaga många andra journalister.

Enligt Said Mahmoudi var det just med pressfriheten i åtanke som den tidigare amerikanska administrationen valde att inte begära Assange utlämnad, och processen kan ta så lång tid att ännu en amerikansk president kan behöva ta ställning till det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.