Framför allt är det frågan om huruvida alla medlemsstater ska tvingas att vara med och ta emot flyktingar som splittrar EU-länderna. Foto: TT

Asylpolitik fortsätter splittra EU-ledarna

Uppdaterad
Publicerad

EU-ledarna har rensat luften i migrationspolitiken. Men trots flera timmars diskussion på toppmötet i Bryssel står de lika långt ifrån varandra – och en lösning – som tidigare.

– Ståndpunkterna har inte förändrats, säger Tysklands förbundskansler Angela Merkel när hon efter midnatt lämnar toppmötesbyggnaden efter en utdragen middag.

Framför allt är det frågan om huruvida alla medlemsstater ska tvingas att vara med och ta emot flyktingar som splittrar EU-länderna. När det gäller behovet att skydda EU:s yttre gränser och stötta afrikanska länder, så att färre migranter ger sig av på farliga resor mot Europa, så är samsynen större.

Mycket känslor

Statsminister Stefan Löfven beskrev diskussionen som saklig, samtidigt som det finns spänningar.

– Det är fortfarande väldigt svårt. Det är komplext, det är mycket känslor och olika perspektiv, men jag tror ändå att det finns en medvetenhet om att om vi inte fixar det här, då har vi också stora problem, säger Stefan Löfven efter mötet.

EU-ledarna är dock överens om att förhandlingarna som pågår om olika migrationsförslag ska fortsätta under våren, med siktet inställt på att bli överens senast i juni 2018.

– Vi ska sikta på enhällighet, men sedan kvarstår faktum att om vi inte kommer överens, så kan vi fatta beslut med kvalificerad majoritet, säger Löfven, vilket i praktiken betyder att något eller några länder blir överkörda.

Tusk vill slopa flyktingkvoter

Inför mötet lyckades värden, rådsordförande Donald Tusk, reta upp en rad länder rejält, däribland Sverige. Orsaken var att Tusk signalerat att han är beredd att slopa idén om tvingande flyktingkvoter i EU om länderna inte kommer överens.

Sverige och flera andra länder såg det som att Tusk valde sida och ställde sig bakom de länder som vägrar att acceptera bindande kvoter i asylmottagningen, främst Polen och Ungern.

Enligt Löfven fick Tusk inse under mötets gång att han inte har något större stöd för sin uppfattning.

– Han ser väl att han inte har en majoritet för det, konstaterar Löfven.

Toppmötet avslutas på fredagen – även om det då egentligen är två helt nya separata möten som äger rum.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.