Den så kallade Rwanda-planen, som röstades igenom i april, är tänkt att avskräcka migranter och asylsökande från att ta sig till Storbritannien illegalt i farliga båtar över Engelska kanalen. Enligt avtalet med Rwanda ska personerna kunna flygas till det afrikanska landet, där asylprocessen ska fortgå. De som beviljas asyl ska sedan stanna där.
För en vecka sedan inledde brittiska myndigheter razzior för att samla ihop asylsökande som kan komma att skickas till Rwanda. Välgörenhetsorganisationer vittnar nu om att många lämnar sina asylboenden för att fly undan myndigheterna, och larmar om att människor hamnar i utsatta situationer eller riskerar att exploateras, skriver Guardian.
Uppseglande migrantkris
Enligt Irlands justitieminister, Helen McEntee, kommer 80 procent av republikens asylsökande från Storbritannien, via Nordirland, och justitieministern har nu fått i uppdrag att snabbt ta fram ny lagstiftning för att göra det möjligt för Irland att skicka tillbaka asylsökande till Storbritannien, skriver BBC.
Både Storbritanniens och Irlands regeringar är pressade i flyktingfrågan. Att minska inflödet av migranter är avgörande valfrågor, och med bara månader kvar till det brittiska parlamentsvalet är det konservativa partiet Tories i djup kris.
Sunak sitter inte säkert
I förra veckans lokalval vann Labour mark på bekostnad av Tories, som gjorde sitt sämsta lokalval under 2000-talet. Och i höst hotas de konservativa av en historisk förlust i parlamentsvalet.
Tories högerfalang, med den sparkade före detta inrikesministern Suella Braverman i spetsen, kräver nu att Rishi Sunak gör en högergir i sin politik och att Rwandaplanen genomförs, skriver The Guardian. Men många experter tror att Sunak just nu upplever sina sista månader som premiärminister.
Hur ska det här gå till och kommer det att ge avsedd effekt? Se mer i Utrikesbyrån: Skicka dem till Afrika på SVT Play.
Rwanda-planen och kritiken mot den
Människorättsorganisationer anser att det är omoraliskt och inhumant att skicka människor till ett land de inte vill bo i. De har även pekat på Rwandas dåliga rykte när det gäller mänskliga rättigheter.
Även en domstol i Storbritannien har dömt ut regeringens planer på att skicka asylsökande till Rwanda, med hänvisning till att det finns brister i landets asylsystem, vilket innebär att det inte kan räknas som ett så kallat ”säkert tredjeland”.
Över 45 700 migranter kom över Engelska kanalen i fjol, de flesta i småbåtar. Hittills har Storbritannien gett Rwanda 240 miljoner pund, motsvarande över 3,1 miljarder kronor. Nästa år tros man betala 50 miljoner pund till landet. Enligt en uträkning kommer varje migrant som skickas till Rwanda kosta staten 63 000 pund mer än om hen stannat i Storbritannien för asylprocessen.
Källa: TT och BBC