Allt började efter att den belgiska staden Gent på sin hemsida uppmanade medborgarna att ”följa den skandinaviska traditionen” och tillaga sina julgranar för att minska svinnet efter julfirandet. Under rubriken ”Ät din julgran” tipsades det därför om att äta torkade granbarr.
Detta fick belgiska hälsomyndigheter att gå ut med en varning – eftersom många odlade julgranar är behandlade med bekämpningsmedel. Det är också svårt att avgöra om träden även behandlats med brandskyddsmedel, vilket ”kan utgöra en livsfara”, enligt myndigheterna.
Efter varningarna bytte Gent rubrik på sitt inlägg till ”Skandinaver äter julgranar”.
Kocken: ”Ett bra initiativ”
Svenska Livsmedelsverket instämmer i att odlade julgranar i handeln ”inte är att betrakta som livsmedel”. Däremot är det inte ovanligt att granskott från unga och vilda träd används i Sverige för att exempelvis göra smör och andra produkter, vilket möjligen kan ha bidragit till det belgiska ryktet.
Vilhjalmur Sigurdarson, kock på topprestaurangen Souvenir i Gent, arbetar gärna med barr i matlagningen – så länge de är färska.
– Alla behöver inte äta sin julgran, men jag tycker att det är ett bra initiativ att uppmuntra människor att tänka på det, säger han till belgisk tv.
Se hur Vilhjalmur Sigurdarson tillagar smör av barr att ha på smörgåsen i videon ovan.