Reporter håller julpynt, julkrubba med Josef och Maria

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför firar vi trettondagen? Och vad har stjärngossarna med saken att göra? Foto: Sara Cosar/SVT Arkiv

Turerna kring trettondagen – vad är det egentligen vi firar?

Publicerad

Tidigare var trettondagsafton ett stort firande i Sverige – i dag är det kanske mest bara en röd dag om man slumpvis är ledig. Men vad kommer egentligen hända med trettondagen om alla slutar fira den – eller inte ens vet vad den är?

Trettonhelgen firas på olika sätt runt om i världen och symboliserar för många slutet på julen. Men inom vissa falanger, exempelvis den ortodoxt kristna, firas fortfarande julen under trettonhelgen.

Det är exempelvis därför Ukraina bytt juldatum under kriget med Ryssland till 25 december. Detta eftersom att man vill bryta med den ryska kyrkan, som traditionellt är just ortodox.

Firandet i Sverige avtar

I Sverige hade trettonhelgsfirandet en mycket större plats tidigare. Folk, gärna unga män, som var utklädda till stjärngossar, rörde sig mellan olika gårdar och spelade upp bibelberättelser. I utbyte fick de mat och dryck att kalasa på senare under kvällen.

– Den typen av firande finns inte kvar i landet längre förutom på skärgårdsön Möja, i princip. Där är det lite som en karneval, säger etnolog och traditionsexpert Kättström Höök.

Vad tänker du om trettondagens framtid om vi inte firar den längre, och dessutom blir ett alltmer sekulärt land?

– Traditioner har alltid förändrats. På medeltiden hade vi betydligt mer helgdagar, men de togs bort på 1700-talet i en stor rensning, säger hon.

– Hur det här kommer att bli får man ju se. När det inte längre fyller någon funktion kan det hända saker.

Stjärngossar hör inte till lucia

Just stjärngossarna kopplas i dag mer till lucia, men från början hörde de trettonhelgen till. De var från början tre, för att symbolisera de tre vise männen som kom med gåvor till Jesusbarnet efter födelsen.

Men numera knyts de främst till Lucia – och nu kommer de i hundratal.

– Det handlar om att Stockholms handelsmän ville få fart på julhandeln år 1927. Så initierade man en stor luciaparad, där massa stjärngossar gick. Det blev en stor succé och sen dess knyts stjärngossarna hellre till lucia än trettondagen, säger Kättström Höök.

Men vad är det egentligen vi firar i Sverige då? SVT försöker reda ut turerna kring trettondagen i videon ovan.

Så firas trettonhelgen runt om i världen

Trettonhelgen firas på olika sätt runt om i världen och symboliserar slutet på julen. I såväl Filippinerna som Italien, exempelvis, får barnen gåvor på trettonhelgen.

I Spanien kallas dagen El dia de los Reyes magos, vilket på svenska blir ungefär de magiska kungarnas dag. De magiska kungarna är i det här fallet de tre vise männen, och i Etiopien får Baltasar en central del i berättelsen då han enligt traditionen ska ha varit kung just här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.