Beskedet kom i dag strax efter klockan 15.
Fallet som prövades gällde en kommun på franska rivieran, Villeneuve-Loubet, men tolkas av många som att det gäller alla kommuner som infört ett så kallat anti-burkiniförbud.
Beslutet innebär att domen i en lägre förvaltningsdomstol, som godkänt förbudet, upphävs.
Tillfälligt beslut
Dagens dom gäller strikt juridiskt bara Villeneuve-Loubet och är tillfälligt. Enligt domstolen kommer ett definitivt beslut att fattas senare.
I Villeneuve-Loubet är det nu åter tillåtet att bara ”religiös klädsel” på stranden, skriver tidningen Le Monde.
I det franska rättsystemet kan tillfälliga beslut avkunnas till dess att domstolen tagit längre tid på sig att förbereda en dom på starkare rättslig grund.
Conseil d'État har bara övervägt sitt beslut i 48 timmar sedan förbudet överklagades från lägre instans.
Prejudikat
Domen ses som ett prejudikat, ett principbeslut, som även rör de andra 30 kommuner som har infört ”burkini-förbud”, även om anti-burkini-reglerna formellt fortfarande gäller där.
Conseil d' État motiverar sitt beslut med att förbudet kränker grundläggande rättigheter: att röra sig fritt, religionsfriheten och den personliga friheten.
Inskränka friheter
– Det går att inskränka dessa friheter om man kan visa att det finns skäl till det. Men det räcker inte med att hänvisa till det allmänna läget i landet hur smärtsamt det än är, sade advokaten Patrice Spinosi från människorättsorganisationen LDH till tv-kanalen BFMTV i en kommentar efter dagens beslut.
Det var människorättsorganisationerna LDH (Ligue des droits de l’homme) och CCIF (Le Comité contre l’islamophobie en France) som hade överklagat godkännandet av förbudet i den lägre förvaltningsdomstolen.
Få bötfällda
Bara i fyra av de 31 franska kommuner, som infört förbud mot burkini, har kvinnor fått böter för att de brutit mot förbudet. Enligt tidningen Le Monde pågår 32 processer som kan leda till bötesstraff.
Nästan alla ingripanden mot badande som anses ha brutit mot burkiniförbudet har skett i Cannes och Nice.
Totalt har 31 franska kommuner infört ordningsregler som betraktas som anti-burkini, de allra flesta vid Medelhavskusten och på Korsika men även några få vid Engelska kanalen.
Debatten inte över
De flesta bedömare i Frankrike tror inte att debatten om religiös klädsel i offentlig miljö är över i och med detta. Åsikterna i denna fråga delar landet – ända upp i regeringen, visade det sig i går.
Premiärminister Manuel Valls sade inför domstolsbeslutet att han stödjer de lokala förbuden. Han anser att burkinin är ett uttryck för ”religiös värvning” i politiskt syfte och ”förslavar kvinnor”.
Ministrar håller inte med
Den uppfattningen delas inte av bland andra två av Valls kvinnliga ministrar.
Utbildningsminister Najat Vallaud-Belkacem sade i går i en radiointervju att hon inte gillar burkinin men att det inte finns några bevis för en koppling ”mellan den terrorism som utövas av Daish (Islamiska staten) och vad en kvinna har på sig på stranden”.
Även socialminister Marisol Touraine är kritisk till burkiniförbuden. Hon ser burkiniförbuden som ”en stigmatisering som är farlig för sammanhållningen i landet”.
”En provokation”
Många väntar sig att frågan om religiös klädsel i allmänhet och burkini i synnerhet kommer att bli het under kampanjen inför presidentvalet nästa år.
Oppositionsledaren Nicolas Sarkozy, som var president 2007 till 2012 och som vill bli president igen, kräver ett totalförbud för burkini på franska stränder.
Att bära en burkini är ”en militant politisk handling och en provokation”, menar Sarkozy.
Burkiniförbuden
- Förbuden nämner varken kvinnor eller muslimer uttryckligen, men tolkas som riktade mot burkinin. I exempelvis Cannes förbjuds kläder som ”inte respekterar vedertagna sedvänjor och sekularitet”.
- Badkläder som uppenbart ”visar religiös tillhörighet, i en tid då Frankrike och helgedomar är mål för terroristattacker, riskerar att störa den allmänna ordningen”, heter det. Förbudet i Villeneuve-Loubet har liknande skrivningar.
- Polisen anklagas, inte minst på sociala medier, för hyckleri och inkonsekvens när förbuden tillämpas. Varför bara kvinnliga plagg? Varför bara rikta sig mot muslimer? undrar kritiker. Bilder sprids på heltäckande, men tillåtna, sim- och våtdräkter, på kristna nunnor som badar iförda sina traditionella dräkter, och liknande.
- Frankrike har sedan 2011 ett kontroversiellt förbud att täcka ansiktet i offentlig miljö. Det riktar sig bland annat mot nikab och burka. Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna fann 2014 att det inte strider mot religionsfriheten.
- Sedan 2004 är det förbjudet att i statliga skolor bära religiösa symboler eller klädesplagg, till exempel judisk kippa, stora kristna kors samt muslimsk huvudduk.
Källa: TT/SVT