Paris borgmästare Anne Hidalgo (till höger) tog emot Londons motsvarighet, Sadiq Khan, i den franska huvudstaden – vid pressträffen fick de båda borgmästarna frågor om hur de ställer sig de burkini-förbud som införts i flera franska kommuner. Foto: TT

Inför avgörandet – Londons borgmästare fördömer burkini-förbud

Uppdaterad
Publicerad

I dag beslutar Frankrikes högsta juridiska instans om det burkiniförbud som införts i flera franska städer måste rivas upp. Frågan är stekhet även utanför Frankrikes gränser, inför beskedet har bland annat Londons borgmästare gått ut och fördömt förbudet. – Ingen ska tala om för kvinnor vad de får ha på sig, säger han på en presskonferens.

Uttalandet från London-borgmästaren Sadiq Khan kom dagen före Frankrikes högsta förvaltningsdomstols beslut i frågan om burkiniförbud.

Beskedet kommer klockan 15 i dag, och när Khan besökte sin borgmästarkollega i Paris i går, Anne Hidalgo, så passade han på att ge fransmännen en känga för förbudet.

Franskt förbud mot burkini

– Jag tycker inte att någon ska tala om för kvinnor vad de kan och inte kan bära, sade Sadiq Khan.

Mötet mellan borgmästarna i London och Paris handlade egentligen om handel, säkerhet och luftföroreningar. Men väl på plats i den franska huvudstaden fick Khan, som själv är muslim, frågor om det burkiniförbud på vissa franska badorter – något som bland annat kommit att splittra Frankrikes regering.

Franska ministern: Farlig tendens

Premiärminister Manuel Valls har på ett kraftfullt sätt tagit ställning för franska kommuners rätt att förbjuda burkini. Enligt honom är burkinin som plagg ”inte förenlig med Frankrikes och republikens värderingar”.

Utbildningsministern i samma regering, Najat Vallaud-Belkacem, har en helt annan inställning till frågan.

– Detta väcker frågan om våra individuella friheter. Det finns en tendens som är farlig, sade hon i en intervju med FranceInfo.

Förbudet infördes mot bakgrund av terrordådet i Nice i juli som dödade 86 människor, men terror-resonemanget köper hon inte.

– Det finns inga bevis för en koppling mellan den terrorism som utövas av Islamiska staten och vad en kvinna har på sig på stranden, säger Najat Vallaud-Balkacem till AFP.

”En politisk hysteri”

Paris borgmästare Anne Hidalgo, som likt ministrarna Valls och Vallaud-Belkacem tillhör Socialistpartiet, ville under pressträffen med Londons borgmästare Sadiq Khan inte ta något tydlig ställning i frågan.

Hon anser att det finns mycket viktigare frågor för Frankrike att hantera, istället för att spä på något som hon anser vara ”en politisk och medial hysteri som måste upphöra”.

Den hållningen verkar dock inte alla hålla med om. Den stora franska semestermånaden augusti har i år varit allt annat än en puttrande sommarlunk. Den politiska arenan är glödhet, inte minst inför nästa vårens presidentval.

Till detta kommer alltså den senaste tidens debatt om förbud mot det heltäckande badplagget burkini.

Många kommuner inväntar beslut

Ett trettiotal kommuner i Frankrike, varav lejonparten ligger på franska rivieran i PACA-regionen (Provence-Alpes-Côte d'Azur), har infört förbud mot burkini. Kommunen Villeneuve-Loubet har slagit fast att burkiniförbudet är ”nödvändigt, lämpligt och proportionerligt”.

I måndags överklagade människorättsorganisationerna LDH (Ligue des droits de l’homme) och CCIF (Le Comité contre l’islamophobie en France) har överklagat beslutet.

Det är detta överklagande som franska högsta förvaltningsdomstolen har att ta ställning till, beslutet väntas i sin tur påverka även liknande förbud i andra kommuner.

Fakta: Så formuleras burkiniförbudet

  • Förbuden nämner varken kvinnor eller muslimer uttryckligen, men tolkas som riktade mot burkinin. I exempelvis Cannes förbjuds kläder som ”inte respekterar vedertagna sedvänjor och sekularitet”.
  • Badkläder som uppenbart ”visar religiös tillhörighet, i en tid då Frankrike och helgedomar är mål för terroristattacker, riskerar att störa den allmänna ordningen”, heter det. Förbudet i Villeneuve-Loubet har liknande skrivningar.
  • Polisen anklagas, inte minst på sociala medier, för hyckleri och inkonsekvens när förbuden tillämpas. Varför bara kvinnliga plagg? Varför bara rikta sig mot muslimer? undrar kritiker. Bilder sprids på heltäckande, men tillåtna, sim- och våtdräkter, på kristna nunnor som badar iförda sina traditionella dräkter, och liknande.
  • Frankrike har sedan 2011 ett kontroversiellt förbud att täcka ansiktet i offentlig miljö. Det riktar sig bland annat mot nikab och burka. Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna fann 2014 att det inte strider mot religionsfriheten.
  • Sedan 2004 är det förbjudet att i statliga skolor bära religiösa symboler eller klädesplagg, till exempel judisk kippa, stora kristna kors samt muslimsk huvudduk.

Källa: TT/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Franskt förbud mot burkini

Mer i ämnet