Talet föregicks av flera tal av Assanges anhängare. Strax efter klockan två på söndagseftermiddagen ställde sig Julian Assanges advokat Baltasar Garzón framför pressen utanför Ecuadors ambassad i London.
-Jag har pratat med Assange och kan berätta att han känner sig på stridshumör, sa advokaten. Han riktar sin tacksamhet till Ecuadors folk och särskilt till presidenten Correa. Julian Assange har alltid kämpat för mänskliga rättigheter och begär att Wikileaks och hans egna rättigheter respekteras.
En reporter ställde frågan: ”Vad kommer Assange att göra – stanna på ambassaden eller försöka lämna?”
– Mr Assange kommer själv att klargöra sin situation i ett tal om cirka en halvtimme och vi tror att varje aktion vi företar oss befinns inom lagens ramar och vi hoppas på ett positivt svar från den brittiska regeringen. Efter det kan vi acceptera vad internationella lagar kräver.
Advokaten fortsätta ge intervjuer både på spanska och engelska, och samtidigt började talesmän för ambassaden att förklara Ecuadors inställning till fallet. Strax därefter började också meddelanden till stöd från Julian Assange från kända personer som Vivianne Westwood att läsas upp, samt indignerade tal om att England hotat Ecuadors suveränitet med referenser till det omtalade och halvt förtäckta hot om att gripa Assange inne på ambassaden.
Bland personerna som uttalade sig fanns Craig Murray, den förre brittiske ambassadören i Uzbekistan, och från Tariq Ali, den kände vänsterförfattaren och aktivisten (som också ställde Assanges borgen).
Svarade på frågor
En reporter ställde en fråga om den lagändring som genomfördes i Storbritannien som kan göra det ”lagligt” för den brittiska polisen att ta sig in på ambassaden inte kan innebära att Assange grips?
-Inrikeslag ställer sig inte över internationell lag, svarade Craig Murray. Att invadera en ambassad skulle bryta mot Wien-konventionen. I så fall skulle ju exempelvis Kina kunna hitta på en ny lag att de har rätt att invadera den brittiska ambassaden och det tror jag inte det är någon som vill.
Men kan inte brittiska regeringen dra tillbaka de diplomatiska ackrediteringarna?
-Det vore ett stort steg att ta, svarade Murray. I så fall skulle alla Ecuadors diplomater behöver lämna landet och de brittiska diplomaterna skulle behöva lämna flera ambassader i Sydamerika och jag tror inte att någon just nu föreslår något sådant.
Diplomatisk kris
Ecuadors besked om att man beviljar Wikileaks-grundaren politisk asyl har utlöst en diplomatisk kris med Storbritannien och Sverige. Ecuadors ambassadör i Stockholm kallades i förra veckan upp till utrikesdepartementet och ett möte med kabinettsekreterare Frank Belfrage.
– Han fick höra vad vi tycker, säger UD:s presschef Anders Jörle, som inte närmare vill beskriva samtalet.
Ecuador har i sin tur sökt stöd för asylbeslutet hos sina närmaste grannar. Den latinamerikanska samarbetsorganisationen ALBA – där bland annat Bolivia, Kuba, Nicaragua och Venezuela ingår – uttrycker i dag sitt ”ovillkorliga stöd” för Ecuador, mot bakgrund av det som organisationen ser som hot från Storbritannien, samt landets rätt att ge Julian Assange asyl, uppger latinamerikanska medier.
”Vi varnar den brittiska regeringen för de allvarliga konsekvenser som det skulle utlösa i hela världen i händelse av en direkt aggression mot Ecuadors territoriella integritet i London” hette det i ett officiellt uttalande.
Organisationen planerar också att kontakta FN för att få till stånd en diskussion om ambassaders okränkbarhet, skriver tidningen El Universo.