Katastrofmedicinaren Ahmadreza Djalali från Karolinska Institutet i Stockholm har inte fått ha någon kontakt med vare sig advokat, svenska ambassaden eller sin familj på nästan två månader.
– Det är fruktansvärt sorgligt att han tvingas tillbringa sin födelsedag under så inhumana förhållanden, det är fjärde födelsedagen Ahmadreza genomlider i Evin-fängelset, berättar forskarens hustru Vida Mehrannia för SVT.
Trycket måste upprätthållas
Enligt Amnesty International har det framkommit att Djalalis avrättning skjutits upp med en månad.
– Det är oerhört viktigt att det internationella trycket på Iran upprätthålls eftersom det med all sannolikhet är det som har spelat en avgörande roll när det gäller att han ännu inte har avrättats, skriver svenska Amnesty i ett mejl till SVT.
Trots den uppskjutna avrättningen är risken fortfarande övervägande att den genomförs, meddelar Amnesty.
Rättegången och domen mot Djalali har kritiserats av flera internationella människorättsorganisationer till exempel Human Rights Watch.
I Belgien där Djalali varit gästforskare har nationella och federala parlament beslutat uppmana Iran att benåda honom. I Sverige har regeringen nöjt sig med att begära att dödsdomen upphävs.
– Det är en stor besvikelse att en nation som hyllar mänskliga rättigheter och skyddet av sina medborgare inte kan be att han friges, jag hoppas att se ett större engagemang från den svenska regeringen när det gäller den här orättfärdiga domen, förklarar Vida Mehrannia.
Stort stöd från svenska allmänheten
Amnestys svenska sektion har hittills samlat in fler än 107 000 signaturer till stöd för Djalali som menar att risken att Ahmadreza avrättas är fortsatt hög.
– Vi är så oerhört tacksamma för det fantastiska stödet och jag vet att Ahmadreza också skulle vara väldigt tacksam. Jag vill tacka varje enskild person som ger sitt stöd till min make, säger Vida Mehrannia.
Svenska utrikesdepartementet låter via sin presstjänst meddela att man ”ser fortsatt mycket allvarligt på situationen för Ahmadreza Djalali” och att man fortsätter sina ansträngningar för honom ”med oförminskad styrka”. Hur vill man inte gå in på.