Avstängningen av Anders Kompass hävs

Uppdaterad
Publicerad

En FN-domstol har beordrat FN att lyfta avstängningen av den svenske visselblåsaren Anders Kompass som lämnade in en intern rapport om FN-soldaters övergrepp på barn. Avstängningen är olaglig, uppger domstolen.

Anders Kompass, högt uppsatt inom FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, stängdes av från sin tjänst efter att han lämnade över en rapport om en FN-styrkas övergrepp på unga pojkar i Centralafrikanska republiken till franska åklagare.

Kompass anklagades av FN för att ha läckt konfidentiell information och för att ha brutit mot FN-reglerna. Att en anställd som uppdagat oegentligheter stängs av har kritiserats från flera håll. I dag kom beslutet från FN:s appellationsdomstol. Domaren Thomas Laker beordrade FN att genast låta Anders Kompass få återvända till sin tjänst för att ”förebygga att inte vidare förstöra hans rykte”, skriver The Guardian.

Anders Kompass

Informerade sin chef

Beslutet är ett slag för FN som hela tiden har hävdat att Anders Kompass brutit mot reglerna.

Anders Kompass har i ett uttalande till FN-domstolen sagt att han informerat sin chef i juli förra året att han hade lämnat rapporten om åklagaren till franska åklagare, något FN motsäger sig. Franskt rättsväsen startade en utredning och avslöjade i förra veckan att 14 soldater misstänks för övergrepp mot unga pojkar. Franska myndigheter har även skrivit till Anders Kompass och tackat honom för att han uppdagade de allvarliga brotten, skriver The Guardian.

Intervjuer med utsatta barn

Dagens beslut betyder att Kompass tillfälligt kommer att kunna återvända till sin tjänst medan en internutredning av hans avstängning ska göras.

FN-domaren Thomas Laker säger i sitt beslut att det fanns allvarliga tveksamheter kring beslutet att stänga av Kompass.

I rapporten som Anders Kompass överlämnade till franska åklagare fanns bland annat intervjuer gjorda av en FN-anställd med tio barn mellan åtta och 15 som berättar om hur de våldtagits och ofredats av franska FN-soldater på ett läger i Centralafrikanska republiken. Rapporten konstaterar att ännu fler barn kan ha utsatts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Anders Kompass

Mer i ämnet