Egyptens nyvalde president Muhammad Mursi trotsade såväl domstol som militär när han kallade in parlamentet, som författningsdomstolen nyligen upplöste med hänvisning till att det inte upprättats enligt lagen. Partierna hade enligt domstolen gett sig själva mandat som borde tillfallit oberoende kandidater.
Nu lydde många av ledamöterna Mursis maning och tog plats i plenisalen.
-Det här är ett väldigt oväntat och betydelsefullt beslut. Tidigare har Mursi setts som ganska medgörlig, men nu är han på kollisionskurs med militärrådet, konstaterar Yasser El-Shimy, analytiker för International Crisis Group i Kairo.
Spänt läge
Militärrådet har styrt sedan Hosni Mubarak störtades förra året.
El-Shimy kallar Mursis beslut ”ett sätt att slå tillbaka”.
Men många sekulära och liberala partier bojkottade tisdagens möte.
Talmannen Saad al-Katatni sade till ledamöterna att man samlats ”för att se över domstolens beslut”.
-Jag vill betona att vi inte motsätter oss beslutet, utan söker en mekanism för att verkställa den respekterade domstolens beslut. Inget annat står på agendan i dag, sade han.
Men på kvällen utfärdade alltså domstolen en order där man förklarade att parlamentet förblir upplöst.
Fortsatt dragkamp
El-Shimy väntar sig fortsatt dragkamp mellan militären och Muslimska brödraskapet.
-Så länge det inte finns en tydlig maktfördelning kommer de att fortsätta att känna sig fram. Saker skulle kunna klarna om en konstitution skriven av folket kom till stånd.
Militären har haft mycket makt i Egypten. Länge. I över 60 år har den kunnat styra.
Leif Stenberg, chef för Centrum för Mellanösternstudier i Lund, tycker att det finns anledning att vara orolig över den senaste tidens utveckling. Han menar att militären måste gå med på att vara en armé i stället för ett styrande militärråd.
-Men om det här bara är en övergående konflikt om vem som ska styra landet, ett slags stoppsträcka på vägen mot en fungerande parlamentarism och demokrati, är det inte så allvarligt.