4,9 miljoner barn dog före sin femårsdag under 2022, enligt den senaste rapporten från FN-organet för barnadödlighet (UN IGME).
Därmed har barnadödligheten minskat med 51 procent sedan 2000.
Bakom minskningen ligger bland annat vaccinationsprogram för barnsjukdomar som mässling och röda hund och myggnät och myggtält som skydd mot malaria.
FN lyfter även fram barnmorskor och annan sjukvårdspersonal som tagit stort ansvar på orter där avståndet till läkare är långt.
– Man kanske inte kan eller har möjlighet att ta sig till en förlossningsenhet. Att då ha människor i gemenskapen som har kompetens att se till att barnen mår bra är essentiellt, säger Mats Blennow.
Värst för nyfödda
Av de barn som dör är hälften inte ens 30 dagar gamla.
– De står för 50 procent av dödligheten för barn före fem års ålder, säger Mats Blennow.
Denna grupp har inte heller sett samma minskning i dödligheten, enligt Blennow. Han tror att det kan ha med attityder att göra. Barn som ännu inte etablerat sig i familjen prioriteras inte lika högt.
Problemet är ofta värme och lösningen för de minsta är enligt Mats Blennow simpel:
– Använd mamman! Mamman är essentiell för barnet. Närheten, det emotionella, goda hormoner och värme.
Krigen kan påverka
De pågående krigen och katastroferna kan komma att få effekt på framtida rapporter om barnadödlighet. I Gaza dör just nu många barn i anfallskrig samt svält. I Sudan pågår världens största hungerkris och på Haiti är det upplopp.
– Vissa länder har väldigt svårt att upprätthålla riktlinjerna med anledning av krig och annat. Det varken bra för de små eller lite äldre barnen, säger Mats Blennow.