Foto: Swedwatch

Barnarbete bakom diamanter i svenska affärer

Uppdaterad
Publicerad

Diamanter som säljs i svenska affärer kan komma från gruvor där barnarbete, sexuellt slaveri och usla förhållanden råder. En ny rapport från organisationen Swedwatch visar att det saknas kontroller för att spåra diamanternas ursprung.

Kongo-Kinshasa är en av världens största producenter av diamanter. I det konfliktdrabbade landet råder svåra arbetsförhållanden. Landet är ökänt för att barn används i gruvor, där bland annat diamanter bryts. 

Diamanterna som grävs fram ingår i en global miljardindustri som inkluderar europeiska marknader, skriver Swedwatch i sin rapport. Det är svårt att spåra diamanters ursprung, men det finns en risk att diamanter från Kongo-Kinshasa även hamnar i svenska smyckebutikers leverantörsled.

Arbetar för skola och mat

Swedwatch har besökt Kongo-Kinshasas isolerade diamantregioner för att undersöka förekomsten av barnarbete i dagbrotten. Av 49 intervjuade i Kongo-Kinshasa, de flesta barn och vuxna gruvarbetare, var det bara en person, en regeringsrepresentant, som förnekade att barnarbete förekommer. I regionen börjar barn, främst pojkar, ofta arbeta i dagbrotten från omkring tio års ålder för att ha råd med skola och mat. Vid 14 får de tyngre uppgifter. 

Arbetet gör att många barn inte orkar med skolan, och de börjar istället jobba heltid i diamantutvinningen från tidig ålder. Flickor i gruvmiljöer är speciellt utsatta för risker. Lärare, läkare och andra intervjuade vittnade om sexuellt utnyttjande av flickor, och uppgav att tvångsgifte från tolv års ålder tillhör vardagen för många av flickorna i regionen, skriver Swedwatch i sin rapport.

Vill ha garantier

Swedwatch tillfrågade sju svenska smyckeföretag om deras hållbarhetsarbete. Resultaten indikerar att företagens tillämpning av internationella ramverk och relevanta riktlinjer, särskilt vad gäller mänskliga rättigheter är låg, trots att gruvindustrin är en högrisk-sektor utifrån ett människorättsperspektiv.

Den internationella diamanthandeln regleras av Kimberleyöverenskommelsen. Men den reglerar enbart så kallade blodsdiamanter, som finansierar väpnade konflikter. Swedwatch menar att företagen måste införa rutiner som även garanterar att diamanter som säljs i Sverige inte kommer från områden där barnarbete och vedervärdiga arbetsförhållanden råder. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.