Den syriska staden Raqqa intogs av Islamiska staten (IS) för snart ett år sedan. Sedan dess har staden dragit till sig jihadister från alla världens hörn. Förr levde olika religioner sida vid sida och människor klädde sig som de ville.
Men nu råder strikta lagar som bygger på extrema tolkningar av islam så som den såg ut i begynnelsen. SVT:s Agenda har talat med en kvinna, som vi väljer att kalla Nada. Hon berättar att hon helst stannar inomhus. Av flera anledningar. En av dem är den kvinnliga sedlighetspolisen Hisbah.
– De kontrollerar så att vi bär handskar, att vår hijab sitter rätt, att våra ögon inte är för synliga. Minsta lilla anmärkning kan göra att man förs bort och blir misshandlad, säger Nada.
Sett många straffas offentligt
De som arbetar för Hisbah är ofta utländska kvinnor, ofta konvertiter som är extra stränga. Men också män lever farligt, säger Nada och berättar att hon sett många människor straffas offentligt.
– När jag var på marknaden hängdes en man i 60-årsåldern upp på en krok medan människor tittade på. Han anklagades för kätteri. Därefter halshöggs han. Det är en vanlig scen som inträffar flera gånger i veckan. Och människor tittar på, berättar hon.
Avhuggna huvuden på staket
På ett flertal platser, mitt i staden utförs halshuggningar och korsfästningar. Inte sällan sätts avhuggna huvuden upp på staket. Fruktansvärda bilder från Raqqa kablas ut över världen. En mardröm som blivit vardag. Nadas vardag. Nu vill hon lämna Raqqa.
– Livet har blivit omöjligt här. Det är rena terrorväldet för barnen. Om min son är ute och går på gatan kan han plötsligt stöta på ett avhugget huvud, eller få se någon bli stenad till döds. Barnens lek handlar om blod, militär och vapen. Och det finns inga skolor. Livet är väldigt svårt, säger Nada.
Centrum för extremism
Livet i Raqqa har förvärrats sedan den USA-ledda koalitionen inledde sina attacker mot IS-mål. El och vatten finns bara då och då och priset på mat har fördubblats. Raqqa ligger relativt nära den turkiska gränsen i norr och IS har koncentrerat sina krafter dit.
Allt fler försöker nu fly från Raqqa. Många söker säkerheten i Turkiet och Irak. En av dem är Marjam, som SVT pratat med. Hon berättar om kvinnornas svåra situation. Om kidnappning av flickor, påtvingade äktenskap och sedlighetspolisens härjningar.
– Vår stad har blivit ett centrum för extremism. Vi känner inte igen vår stad längre. Om de vill straffa någon hugger de huvudet av personen ute på gatan. Liken lämnas ute i flera dagar och det luktar. Det är fruktansvärt och visar en brutalitet utan motstycke, säger Marjam.