Tidigare under tisdagen kom uppgifter om att Iraks regering ger det kurdiska självstyret i norr ultimatum och Turkiets president hotar med repressalier om kurderna bryter sig loss från Bagdad.
Beslutet att rösta om självständighet har mötts av omfattande kritik från i princip alla världens hörn. Många, däribland FN och USA, menar att folkomröstningen och dess konsekvenser riskerar att destabilisera situationen i Irak – och i hela regionen.
Självständighetsivern oroar Erdogan
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan är en av de mest högljudda kritikerna. Turkiet har länge varit norra Iraks främsta länk till omvärlden, men Erdogan oroas över att självständighetsivern ska sprida sig till den kurdiska befolkningen i Turkiet.
Erdogan har bland annat gjort klart att regeringen i Ankara när som helst kan stoppa de viktiga oljeleveranser som går från irakiska Kurdistan till de globala oljemarknaderna via Turkiet.
– Allt kommer att vara över när vi stänger av oljekranarna, alla (deras) intäkter kommer att försvinna och de kommer inte att ha någon mat när vi slutar köra våra lastbilar till norra Irak, sade Erdogan i ett tv-sänt tal enligt nyhetsbyrån AFP.
Hotar med sanktioner
Den turkiske presidenten hotar med att använda alla till buds stående medel – såväl sanktioner som militära medel – om han anser att det skulle behövas. Även om varningarna duggar tätt har Erdogan dock inte gett några närmare detaljer om sina eventuella planer för att straffa de irakiska kurderna.
Valdeltagandet i måndagens folkomröstning var 72 procent. 3,3 miljoner av närmare 4,6 miljoner röstberättigade valde att ta chansen och tycka till om framtiden, enligt valkommissionen i irakiska Kurdistan.