Foto: TT

Ny flyktingtragedi i bengaliska viken

Uppdaterad
Publicerad

I går hittades ytterligare en överlastad flyktingbåt utanför den thailändska kusten. Och enligt FN sitter upp till 6.000 människor fast på fartyg som har övergivits av flyktingsmugglare i bengaliska viken – flyktingar som länderna i regionen vägrar att ta emot.

Ytterligare en båt, fullastad med flyktingar, som enligt uppgift ska ha tillhört folkggruppen rohingya och varav många ska ha varit barn, hittades under gårdagen drivandes vid Thailands södra kust nära ön Koh Lipe i bengaliska viken, enligt nyhetsbyrån AFP.

Och många av flyktingarna på båten, som ska ha övergivits av kaptenen, uppges ha dött under de senaste dagarna, enligt en av passagerarna.

Båtflyktingar i Asien

– Ett tiotal människor dog under resan. Vi kastade deras kroppas i havet. Vi är ungefär 300 personer ombord och har varit till havs i två månader. Vi vill komma till Malaysia, men har ännu inte kommit dit.

De utsvultna flyktingarna fick matpaket, som kastades ned från en thailändsk helikopter, och många av dem kastade sig i vattnet för att fånga paketen. En av båtflyktingarna var så hungrig att han började äta de okokta nudlarna direkt ur handen.

Överlastade fartyg

Men fartyget som hittades under gårdagen är bara en av många överlastade båtar som den senaste tiden hittats i bengaliska viken, utan någon möjlighet att ta sig in till hamn.

Tusentals flyktingar befinner sig i dagsläget till havs, varav många kommer från den muslimska minoriteten rohingya, som flyr förtrycket i Burma.

Flyktingarna, som ofta tvingats stanna på de överlastade fartygen i flera veckor, löper risk att dö av svält, brist på vatten eller olika sjukdomar.

Den växande flyktingkrisen är ett resultat av att thailändska myndigheter beslutat att skärpa insatserna mot den omfattande människohandel inom landets gränser som nyligen avslöjats – en verksamhet där illegala migranter hållits fångna i läger för att ett nätverk av människosmugglare därefter kunnat avkräva deras familjer lösen.

6.000 flyktingar

Det thailändska initiatvet har därefter följts av Indonesien och Malaysia, som senast under gårdagen avvisade två båtar med över 800 flyktingar ombord, med motiveringen att de ”inte är välkomna här”.

Under den gångna veckan beslutade malaysisk sjöbevakning även att skicka tillbaka två fartyg med 600 personer ombord, varav många ska ha befunnit sig i ett kritiskt läge, enligt den brittiska dagstidningen The Guardian.

Enligt uppskattningar från hjälporganisationer ska sammanlagt 6.000 flyktingar i dagsläget befinna sig till havs utan att ha någonstans att ta vägen.

”Humanitär katastrof”

FN:s flyktingorgan UNHCR har uttryckt stor oro för läget i regionen och säger i ett uttalande att ländernas vägran att hjälpa båtflyktingarna snabbt kan leda till en ”humanitär katastrof av enorma proportioner.”

Men FN:s uppmaning har inte hörsammats. En anonym malaysisk tjänsteman, som talat med nyhetsbyrån AFP, bekräftade under dagen att två fartyg med nära 600 passagerare avvisats de senaste timmarna.

Båtarna ska ha befunnit sig vid Malaysias norra kust vid öarna Penang och Langkawi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Båtflyktingar i Asien

Mer i ämnet