I staden Langsa i Acehprovinsen i Indonesien har båtflyktingar, som drivit runt till havs, fått tillfälliga härbärgen i läger. Foto: TT

Hundratals båtflyktingar räddade av fiskare

Uppdaterad
Publicerad

Indonesiska fiskare har räddat över 400 båtflyktingar som drivit omkring ute på havet i flera månader. Samtidigt erbjuder sig Burma för första gången att hjälpa till att lindra flyktingkrisen – och Indonesien och Malaysia har kommit överens om att ge tillfälligt skydd åt båtflyktingar som är strandsatta på havet, skriver flera nyhetsbyråer.

Flyktingarna som räddats kommer från Bangladesh och Burma, och en del av dem tillhör minoriteten rohingya.

– De led av uttorkning, de är svaga och hungriga, berättar Khairul Nove, chef för räddningstjänsten i staden Langsa i Acehprovinsen.

Båtflyktingar i Asien

Tusentals driver runt

Tusentals flyktingar driver runt till havs sedan de nekats att gå i land i Thailand, Malaysia och Indonesien. Myndigheter har då och då hjälpt dem med mat och vatten, och ibland även med att laga båtmotorer. Men sedan har de skickats i väg ut på havet igen.

SVTs asienkorrespondent Lars Moberg har följt den humanitära krisen i flera reportage.

– Förhoppningarna och förväntningarna är givetvis att de här länderna ska lösa den akuta krisen. Enligt UNHCR så är omkring 4.000 personer ute på havet just nu. De lider brist på mat och vatten i skrangliga båtar. Vi vet att Indonesien redan har tagit emot flyktingar och redan tidigare finns flera tusen flyktingar från Burma där. Men alla de här länderna har egentligen sagt att de helst vill knuffa ut båtarna på sjön igen, säger Lars Moberg.

Dödade varandra

Nyligen räddades runt 900 båtflyktingar från ett sjunkande skepp utanför Acehs kust. De hade drivit runt i nära två månader innan fartyget började sjunka. Maten och vattnet var då slut och flyktingarna hade börjat döda varandra.

Burma erbjuder hjälp

Den regionala flyktingkrisen skylls delvis på hur Burma behandlar rohingya, som flyr undan förtrycket i landet. Nu citerar statliga burmesiska medier ett uttalande från utrikesdepartementet där det står att regeringen ”delar oron” som uttryckts över situationen internationellt och att man är ”redo att ge humanitärt bistånd till alla som lidit i havet”.

– Den muslimska minoriteten rohingya accepteras inte i landet. De får inte medborgarskap och de kan inte få ett pass. De lever i fruktansvärda flyktingläger. Det är faktiskt fruktansvärt att se hur den här muslimska minoriteten i Burma lever. Det är dem som desperat flyr ut på havet, lurade av människohandlare, säger Lars Moberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Båtflyktingar i Asien

Mer i ämnet