19 april: En fiskebåt full med immigranter kapsejsar norr om Libyen i libyskt vatten men 21 mil från italienska ön Lampedusa. Över 800 personer finns ombord och endast 27 personer lyckas räddas. Olyckan skedde när ett portugisiskt handelsfartyg närmade sig och människor rusade mot den ena sidan av båten som då gör att båten kapsejsar.
19 april: En massiv räddningsinsats med fler än 20 fartyg och flera helikoptrar söker efter överlevande.
20 april: De första kropparna från olyckan transporteras till Valetta på Malta. Det kommer uppgifter från överlevande att många av flyktingar var inlåste i båtens lastutrymme när olyckan skedde. Det ska även ha funnits barn med på båten.
20 april: EU:s utrikesministrar träffas i Luxemburg för att diskutera om man ska tillsätta fler resurser för att stoppa smuggelnätverken som för flyktingar i båtar över Medelhavet. Man kommer fram till att ett tiopunktsprogram ska tillsättas för att förbättra räddningsinsatserna. Man ska även fördubbla resurserna, uppger italienska medier.
20 april: Den italienska polisen griper 24 personer i Palermo på Sicilien för inblandning i ett internationellt nätverk som tjänar pengar på människosmuggling. De gripna ska vara verksamma på den rutt som söndagens olycka skedde på.
20 april: Ytterligare en flyktingbåt går på grund utanför Greklands kust. Båten som kom från Turkiet hade enligt kustbevakningen minst 83 personer ombord och minst tre människor har dött, däribland ett barn.
20 april: Det kommer ytterligare två larm om flyktingbåtar i nöd under måndagen. Det ska röra sig om en gummiflotte 30 mil norr om Libyen med 100-150 personer ombord och en större båt med 300 personer, uppger Italiens premiärminister under en presskonferens. Enligt Internationella migrationsorganisationen (IOM) konstaterades 20 döda vid den större båten. Fler uppgifter kring dessa olyckor har inte kommit.
21 april: Kaptenen och en besättningsman på fiskebåten med över 800 personer ombord som kapsejsade under söndagen, grips misstänkta för människosmuggling. Samtidigt bekräftar FN att 800 personer omkom i olyckan.
21 april: De 27 överlevande från söndagen båtkatastrof intervjuas av representanter för UNHCR och Internationella migrationsorganisationen (IOM). Överlevarna är från Mali, Gambia, Senegal, Somalia, Eritrea och Bangladesh, enligt FN-organet. De har förts till lokala center för flyktingar, och en vårdas på sjukhus i Catania.
21 april: Vreden växer i Italien över att EU inte tar sitt ansvar över flyktingkatastroferna på Medelhavet. – Det som nu händer i Medelhavet är mycket mer än ett skeppsbrott, det är en allvarlig humanitär kris och ska bemötas som en sådan, säger Italiens premiärminister Matteo Renzi till La Repubblica.