• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

En ukrainsk man skyddar sig från snön när han promenerar genom Kiev. Arkivbild. Foto: Sergei Supinsky/TT

Bättre ränta om du motionerar

Uppdaterad
Publicerad

I Ukraina, ett land som har stora problem med hjärt- och kärlsjukdomar, har en bank börjat höja räntan på folks besparingar – om de går mer än 10 000 steg per dag.

Den ukrainska banken Monobank har börjat höja räntan för de som kan bevisa att de går 10 000 steg om dagen, rapporterar brittiska The Guardian.

Det är inte ovanligt att räntan på ens besparingar rör sig både uppåt och nedåt. Men att det är din fysiska aktivitet istället för det ekonomiska landskapet som avgör hör inte till vanligheterna.

Tiotusen steg tre dagar i rad

Men i Ukraina, det land där näst flest människor dör i hjärt- och kärlsjukdomar varje år, finns ett nytt initiativ för den som vill bättra på sin kondition.

Bankens kunder använder en smartphone-app som mäter deras fysiska aktivitet. De har tillgång till datan som appen samlar in, och så länge du inte inte misslyckas med att komma upp i 10 000 steg tre dagar i rad, kommer räntan på besparingarna att höjas från 11 procent till 21 procent.

Straff för fuskare

Det finns de som är oroliga för fusk med systemet. Tidigt upptäckte man att vissa användare kom upp i stegantalet snabbare än vad som anses mänskligt möjligt.

Banken upptäckte att det såldes flera olika produkter som hjälpte personen som använde de att få sina steg. De som blir påkomna med att fuska får sin ränta sänkt till den lägsta räntegraden.

Enligt banken så lyckas mer än hälften av användarna hålla sig över 10 000 steg om dagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.